RADYASYON


Results for "RADYASYON"

Meteorological Glossary

ETKİN RADYASYON

(Meteorological Glossary) :
(EFFECTIVE RADIATION) [i]Kütlenin kendi termal enerjisi ile emdiği radyan enerji ile güneşten kazandığı radyan enerji arasındaki fark. Meteorolojide, yerkürenin tek başına radyasyon nedeniyle kaybettiği ısının net oranı. Bu radyasyon kaybı için 24 saat baz alındığından günlük net radyasyon kaybı olarak da bilinir.
Meteorological Glossary

GECE RADYASYONU

(Meteorological Glossary) :
(NOCTURNAL RADIATION) [i]Karasal/Yerküre radyasyonu ile eş anlamlıdır. Karasal radyasyon yerine gece radyasyonu isminin kullanılması daha doğru olacaktır çünkü, gelen güneş radyasyonunun olmadığı gece boyunca, bu tür radyasyonun izlenmesi ve ölçülmesi mümkün olmaktadır. Radyasyon oranı, yerin durumu ve yerin sıcaklığına bağlı olduğundan, gökyüzü tam kapalı olduğu zamanda bile açık havadaki kadar radyasyon kaybı vardır. Radyasyonun kendisi değil ama radyasyonel soğuma bulutlar tarafından engellenir çünkü yerden yayılan radyasyon bu seferde bulutlar tarafından emilir ve tekrar yere gönderilir. Havanın kuru ve açık olması durumunda radyasyon kaybı en yüksek düzeye ulaşır.
Meteorological Glossary

GÖKYÜZÜ RADYASYONU

(Meteorological Glossary) :
(SKY RADIATION) [i]Güneş enerjisinin, havayı, bulutları ve havada serbest halde yüzen toz parçacıklarını geçtikten sonra dolaylı olarak yeryüzüne ulaşan kısmı. Gökyüzü radyasyonunun toplam radyasyona oranı, havanın bulutlu veya açık olmasına, bulutun yerden olan yüksekliğine, yılın zamanına ve yerde sis veya pus olup olmamasına göre değişir.
Meteorological Glossary

GÜNEŞ RADYASYONU

(Meteorological Glossary) :
(SOLAR RADIATION) [i]Doğrudan güneşten alınan radyasyon. Bu tür radyasyon güneşten yayıldığında, radyasyon dağılımı 0.5 mikron dalga boyu, mavi-yeşil güneş tayfıyla ve maksimum yoğunlukla karakterize edilir. Bu özellikleriyle de yer radyasyonundan ayrılır.
Meteorological Glossary

GÜNEŞ RADYASYONU TERMOMETRESİ

(Meteorological Glossary) :
(SOLAR RADIATION THERMOMETER) [i]Aktinometre aletinde kullanılan siyah hazneli termometre için kullanılan bir terim.