SANAYİ


Results for "SANAYİ"

Dictionary of Economics

SANAYİLEŞME

(Dictionary of Economics) :
Dar anlamda sanayileşme, mal üretiminde makine kullanmayı ya da milli gelir içinde sanayi kesimi payının belirli bir orana erişmesi biçiminde tanımlanabilir. Geniş anlamda sanayileşme ise özellikle 19. yüzyılda başlayan Sanayi Devrimi ile birlikte oluşan ve ülkelerin ekonomik, sosyal, siyasal vb. alanlarda uğradıkları değişlikler dikkate alınarak açıklanabilir. 18. ve 19. yüzyılda Batı Avrupa ülkelerinin gelişmesinde rol oynayan sanayileşme hareketi genellikle her ülkede birbirine benzer sosyo ekonomik yapısal değişmelere neden olmuştur. Bu bakımdan sanayileşme kavramını açıklayabilmek için sanayi kesiminin ülkenin tüm yapısına etkilerini ele almak gerekir. Sanayileşme yalnızca sanayi kesimine yeni yatırımlar yapmak, tüketim maları imalatından ara malları üretimine geçmek değildir.Sanayileşmeyi hem kendi içindeki hem de oluşturduğu sorunları göz önüne alarak değerlendirmek gerekir.
Dictionary of Economics

YEDEK SANAYİ ORDUSU

(Dictionary of Economics) :
Kapitalizm ilerledikçe, işgücü talebi sermaye birikimine orantılı olarak artmadığı için ortaya çıkan işsizler. Marxın kullanmış olduğu bir terimdir. Marxa teknolojik iºsizligin artması sonucu, işsiz işçiler ordusunun her gün biraz daha büyüyeceğini idda etmektedir. Bu durum ise birçok bakımlardan ücretleri aşağıya doğru itecektir. İşsizliğin oluşturduğu baskı, istihdam edilenlerin daha fazla emek sağlamalarına yol açacaktır. Bu suretle emek arzı bir anlamda işçi arzından müstakil olmaktadır.
Dictionary of Economics

YENİ DOĞAN SANAYİ

(Dictionary of Economics) :
Dış ticarette koruyuculuğu savunanların ileri sürdükleri tezlerden biri. Bu görüşe göre, ilerde gelişip karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olacak sanayiler, optimum üretim düzeyine ulaşıncaya kadar dış rekabete karşı korunmalıdır. Aksi halde yabancı firmaların rekabeti daha gelişme fırsatı bulmadan yeni kurulan sanayilerin çökmesine neden olacaktır. Bu görüşü savunanlar, yeni kurulan endüstrilerin optimum üretim hacmine ulaştıklarında sağlanacak olan içsel ve dışsal ekonomiler nedeniyle, yabancı üreticilerle rekabet edebilir bir duruma geleceğini ileri sürerler.
Dictionary of Economics

MONTAJ SANAYİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ürünün ayrı ayrı parçalarının bir araya getirilerek ürünün tamamının elde edilmesidir. İşletme ürettiği ürünün her parçasını kendi üretmeyebilir. Bunları başka işletmelerden veya kendi işletmesinin farklı birimlerinden sağlayabilir. Ne şekilde olursa olsun, ayrı ayrı parçalrın biraraya getirilmesiyle ürünün elde edilmesine montaj denir.
Dictionary of Economics

SANAYİ DEVRİMİ

(Dictionary of Economics) :
Artan talep baskısı ve daha büyük kârlar elde etme umuduyla, 18. Yüzyılın sonunda ve 19, yüzyılın başında yeni buluşların üretimi etkilememesiyle İngiltere'de başlayarak daha sonra Avrupa'ya yayılan sınai aşamasıdır. Sanayi devrimiyle, İngiltere, Batı ülkeleri ve Kuzey Amerika'da üretim, verimllik, nüfus ve şehirleşme oranlarında önemli artışlar olmuştur.