SEMÂVÎ


Results for "SEMÂVÎ"

Ottoman - Turkish Dictionary

VAHY-İ SEMAVÎ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Beşerin düşünerek yapmasına inkân olmayan, Allah (C.C.) tarafından melek vasıtasıyla Peygambere gönderilen vahiy.
Islamic Glossary

SEMÂVÎ

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlâdan gelen.Malın iki ortağı vardır. Biri semâvî âfetler, diğeri de vârisler. Eğer malından en az nasibiolan kimse olmak istemiyorsan ve buna gücün yetiyorsa, Allah yolunda sarfet. (Ebû ZerGıfârî)
Islamic Glossary

Semâvî Din

(Islamic Glossary) :
İnsanları dünyâ ve âhirette seâdete, mutluluğa kavuşturmak için, Allahü teâlâ tarafındangösterilen yol.Allahü teâlâ, Âdem aleyhisselâmdan beri, her bin senede, bir peygamber vâsıtası ileinsanlara bir semâvî din göndermiştir. Bu peygamberlere resûl denir. Her asırda, en temiz birinsanı peygamber yaparak, bunlar ile dinleri kuvvetlendirmiştir. Resûlle re tâbi olan bupeygamberlere nebî denir. Bütün peygamberler hep aynı îmânı söylemişler, hepsiümmetlerinden aynı şeylere îmân etmeyi istemişlerdir. Fakat şerîatleri yâni kalb ve beden ileyapılması ve sakınılması lâzım olan şeyleri başka başka olduğundan, İslâmlıkları,müslümanlıkları da ayrıdır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

Semâvî Kitab

(Islamic Glossary) :
Hak dinlerin kitapları. Semâvî kitapların bize bildirileni yüz dörttür. Bunlardan on suhufŞist (Şit) aleyhisselâma otuz suhuf İdris aleyhisselâma, on suhuf İbrâhim aleyhisselâmaindirildi. Mushaflar; Tevrât Mûsâ aleyhisselâma, Zebur kitabı Dâvûd aleyhisselâma, İncîl kitabıÎsâ aleyhisselâma ve Kur'ân-ı kerîm Muhammed aleyhisselâma nâzil olmuş, inmiştir. (AhmedCevdet Paşa)
Turkish - English dictionary

semavi

(Turkish - English dictionary) :
celestial, firmamental.