SEÂDET


Results for "SEÂDET"

Islamic Glossary

Kabr-i Seâdet

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin mübârek kabr-i şerîfleri. Hücre-i seâdet de denir.Kabr-i seâdetin bulunduğu yer hazret-i Âişe vâlidemizin odası idi. Peygamber efendimizburada vefât etti. "Peygamberler, vefât ettikleri yere defn edilirler" hadîs-i şerîfine uyularakburaya defn edilmiştir. Burada, hazret-i Ebû Bekr ve hazret-i Ömer 'in kabr-i şerîfleri de vardır.(Eyyûb Sabri Paşa)
Islamic Glossary

LIHYE-İ SEÂDET

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin sakal-ı şerîfleri.Hırka-i seâdet dâiresinde Peygamber efendimizin altmışa yakın Lehye-i seâdetibulunmaktadır. Bunlardan yirmi dört kadarı altın ve kıymetli taşlarla süslü muhâfazalarda veyasedef kutularda saklanmaktadır. (Bkz. Sakal-ı Şerîf) (Osmanlı Târihi Ansiklopedisi)
Islamic Glossary

Mescid-i Seâdet

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

MUVÂCEHE-İ SEÂDET

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem mübârek kabrinin bulunduğu Hücre-iSeâdetin (odanın) kıble tarafında ziyâret sırasında önünde durulan duvar.Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem kabrini ziyâret etmek isteyen kimse,Bâb-ı Selâm (Selâm kapısı) veya Bâb-ı Cibrîl'den (Cibrîl kapısı) Peygamber efendimizinmescidine girip minber-i şerîf yanında iki rek'at tehıyyet-ül-mescîd (câmiye girince kılınmasısünnet olan) namazı, sonra iki rek'at da şükür namazı kılar ve duâ eder. Duâdan sonra kalkıpedeble Hücre-i seâdete gelir. Yüzünü Muvâcehe-i seâdet duvarına karşı, arkasını kıbleyedönerek, Resûlullah'ın mübârek yüzüne karşı iki metre kadar uzakta edeble durur. Resûlullah'ınkendisini gördüğünü, selâmını, duâlarını işittiğini ve cevap verdiğini, âmin dediğini düşünür."Esselâmü aleyke yâ Seyyidî, Yâ Resûlallah" diyerek ziyâret esnâsında okunacak duâyı okur.Emânet olan selâmları söyler. Sonra salevât okuyup, dilediği duâyı okur. (Abdullah Mûsulî,Şernblâlî)
Islamic Glossary

NÂME-İ SEÂDET

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin mektubu şerîfi.Peygamber efendimizin Mısır (Kıpt) hükümdârı Mukavkıs'ı İslâmiyet'e dâvet için yazdığıNâme-i seâdet, deriden olup on iki satır yazısı ve altında mühr-i şerîfi vardır. (Osmanlı TârihiAnsiklopedisi)