SOSYOLOJİ


Results for "SOSYOLOJİ"

Philosophical Dictionary

Mikrososyoloji.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Küçük Toplumbilim.
Sociological Dictionary

AHLÂK SOSYOLOJİSİ

(Sociological Dictionary) :
[İng. Sociology of ethics, Moral Sociology]: Genel Sosyolojinin alt disiplinlerinden birisidir. Sosyal bir müessese olarak ahlâkı ele alan Ahlâk Sosyolojisinin doğuşu ve gelişmesinde Fransız sosyoloğu L.Bruhl ve E. Durkheim'in önemli payları vardır.Ahlâk Sosyolojisi, ahlâk tarihî felsefesi ile birlikte ele alınmaktadır. Ahlâk sosyolojisi hesaba katıladan hukukî alanda yeni düzenlemeler yapmak, sosyal gerçekten bizi uzaklaştırır ve getirilecek yeni kanun veya yönetmeliklerin işlerliğini zayıflatır.
Sociological Dictionary

AİLE SOSYOLOJİSİ

(Sociological Dictionary) :
[İng. Sociology of Family]: Özel Sosyoloji dallarından biridir. Bununla beraber diğer özel dallar ve alt disiplinler gibi, Genel Sosyoloji ile dirsek teması bulunmaktadır. Aile Sosyalojisinin ilgi alanı toplumun en küçük hücresi ve birimi olan ailedir.Aile Sosyoloujisi alanında Le Play, E. Durkheim, Z. F. Fındıkoğlu, Z. Gökalp, M. Eröz'ün eserleri ve araştırmaları dikkati çekmektedir.
Sociological Dictionary

BİLGİ SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of Knowledge]:

(Sociological Dictionary) :
Sanayi ötesi toplum tartışmalarında bilgi ve bilgi üretiminin ön plâna çıkmış olması bilgi sosyolojisine de ayrı bir ufuk açmıştır. Her ne kadar bilgi sosyolojisinin klâsik temeli A. Comte, E. Durkheim, K. Marx, K. Mannheim gibi sosyal bilimcilere kadar uzanıyorsa da bilgi sosyolojisi 20. yüzyılın son çeyreğinde özel sosyoloji disiplinleri arasında gerçek yerini bulmuştur.Sosyolojisin bir dalı olan bilgi sosyolojisi bilgi üretiminin sosyal süreç ve safhalarıyla ilgilenen bir daldır. Bilginin çeşitli şekillerini ve üretimini sosyal yapılara göre ele alınmasını gerekli görmektedir. Bilgi sosyalojisi bilim, din, sanat, sanayi sosyolojileri gibi özel dallarla da ilgilidir. Bilginin sosyal deime ve sosyal gelişmedeki rolünü ve etkilerini inceleyen bu özel sosyoloji dalına katkı yapan A. Comte bilgiyi toplumların üç hal kanununa (Bkz. Üç Hal Kanunu ve Comte, A.) göre ele almaktadır. K. Marx ise; sınıf menfaatlerine göre bilgi ve bilgi üretimini değerlendirmekte, K. Mannheim de gerçekçi, ideolojik,ve ütopik bilgi şekillerine temaz etmektedir.Bilgi sosyolojisi, bilginin temel ilkelerini ve genel prensiplerini sosyal ve kültürel şartalra göre tespit etmeye çalıştığı gibi bilgiyi bir sosyal süreç içinde ele almaktadır. (Bkz. İleri Sanayi Toplumu). (Jary, D. and J. 1991, Haralambos, M., 1992)
Sociological Dictionary

BÜYÜK ADAM SOSYOLOJİSİ [İng. sociology of Magnific

(Sociological Dictionary) :
E. Durkheim'da ve Z. Gökalp'de dikkati çeken "büyük Adam Sosyolojisi" her iki sosyologun da, sosyal realiteye ağırlık vermelerine rağmen, ferdî ve onun tesir gücünü de inkâr etmediklerin göstermektedir. Gökalp 1914-1924 arasındaki Türkiye devlet adamlarından bazılarına övücü şiirler yazdığı için tenkit edilmiştir. Bir anlayışa göre, tarihi yoğuraneses amil büyük adamın kendisidir ve tarihe şekil vermektedir.Gölkap, büyük adam tiplerini bir tasnife tabi tutmaktadır. İlk olarak; askerî, siyasî, sosyal ve dinî hayatta rol oynayarak yenileme hareketlerine imkân sağlamışlardır. Yerine getirdikleri sosyal rollerle tarihî yoğuran bu tiplere Gökalp, müceddit (Fındıkoğlu, Z. F., 1971)