SÜNNET


Results for "SÜNNET"

Islamic Glossary

Sünnet-i Seniyye

(Islamic Glossary) :
Övülen, medh edilen sünnet; İslâm dîni. Resûlullah'ın yolu.Seâdete (kurtuluşa) ermek için; sünnet-i seniyyeye yapışmak ve bid'atlerden (dindesonradan çıkan yeniliklerden, reformlardan) kaçınmak lâzımdır. (İmâm-ı Rabbânî)Mest üzerine mesh etmenin câiz olduğu, sünnet-i seniyye ile sâbittir. (Abdullah Süveydî)Kalbin, Allahü teâlâdan başka şeyleri sevmesi, onu karartır, paslandırır. Bu pası temizlemeklâzımdır. Temizleyicilerin en iyisi, Resûlullah efendimizin sünnet-i seniyyesine tâbi olmaktır,uymaktır. Sünnet-i seniyyeye uymak, nefsin, kalbi karartan is teklerini yok eder. (AhmedFârûkî)
Islamic Glossary

Sünnet-i Seyyie

(Islamic Glossary) :
İslâmiyet'in yasak ettiği, sonradan ortaya çıkan, kötü, beğenilmeyen şeyler. Peygamberefendimiz ve dört halîfesinin zamânında bulunmayıp da, onlardan sonra, dinde meydanaçıkarılan ibâdet olarak yapılan şeyler. Bid'at. (Bkz. Bid'at)...Bir kimse, İslâm'da bir sünnet-i seyyie çığrı açarsa, bunun günâhı ve bunuyapanların günahları kendisine verilir. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim)Bid'atler, yâni dinde reformlar, sonradan ortaya çıkarılan yenilikler, sünnet-i seyyiedir.Namazdan sonra hemen Âyet-el-kürsî'yi okumak yerine salâten tüncînâ'yı ve başka duâlarıokumak sünnet-i seyyiedir. İslâm dîni, din bilgilerinde ve ibâdetlerind e değişiklik yapılmasınışiddetle yasak etmiştir. (Ali Mahfuz)
Islamic Glossary

Sünnet-i Zevâid

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin, ibâdet olarak değil de, âdet olarak devâmlı yaptığı işler. Bunlaraedeb de denir.Resûlullah efendimizin elbiseleri, oturması, kalkması, iyi şeyleri yapmağa sağdan başlamasısünnet-i zevâiddendir. (İbn-i Âbidîn)Sünnet-i zevâidi yapmak mecbûrî değildir. Fakat yapanlara çok sevâb verilir. Zevâidsünnetleri terk etmek mekrûh olmaz. Bununla berâber, âdete bağlı şeylerde de Resûlullah'a tâbiolmak, dünyâda ve âhirette insana çok şey kazandırır ve çeşitli seâdetl ere (kurtuluşa, huzûra)yol açar. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

SÜNNETULLAH

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın koyduğu kânunu, nizâmı, âdeti.Allahü teâlâ, âyet-i kerîmelerde meâlen buyuruyor ki:Fakat azâbımızı gördükleri zaman îmânları kendilerine bir fayda vermeyecektir. Kullarhakkındaki cârî olagelen sünnetullah budur. İşte kâfirler, burada hüsrâna uğramışlardır.(Mü'min sûresi: 85)
Islamic Glossary

TAKRÎRÎ SÜNNET

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin, görüp de mâni olmadığı şeyler. (Bkz. Sünnet)