TATLILAR


Results for "TATLILAR"

Recipes Glossary

TATLILAR-KAYMAÇİNA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak koyun sütü 1. Süte şeker katılarak güzelce6 yumurta pişirilir. Ocaktan alınır, soğumaya1 bardak şeker bırakılır.2. Altı yumurta kırılır, beyazıylabirlikte güzelce çırpılır, soğuyansüte karıştırılır.3. Yumurtayla şekerli süt tekrargüzelce karıştırılır, bir tepsiyedökülür. Sıcak fırına sürülür. Üzeripul pul kahverengi oluncaya kadarpişirilir.4. Soğutulduktan sonra hemenyenilmelidir. Bir kısmı ayrılıpbekletilmez, hepsi birden yenir.Parçalandıktan sonra biraz duruncasulanır.NOT:Bu tarifi Pirlepe'den gelensoydaşlarımızdan aldık. OradaTürkler arasında pek meşhurmuş,unutulmasını istemedik.
Recipes Glossary

TATLILAR-KAYMAÇİNA (2)

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak koyun sütü 1. Süt kaynatılır, soğutulur.6 yumurta 2. Soğutulmuş veya ılık haldeki6 kaşık un sütten bir miktar alınır. İçerisine1 fincan şeker. elenmiş un katılır. İyiceŞurubu için: karıştırılır ki un içerisinde top2 bardak şeker top kalmasın.1.5 bardak su 3. Ayrı bir kapta sarısıyla birliktealtı yumurta köpük haline gelinceyekadar aralıksız dövülür.4. Hazır sütün içerisine dövülenyumurtalar, bir fincan şeker vesütte ezilen un katılır. Hepsikarıştırıcı telle dövercesinekarıştırılır. Hafif yağlanmıştepsiye dökülür. Ve hafif ısıdakifırında üzeri pembeleşinceye kadarpişirilir. Fırından çıkınca; evvelcehazırlanan iki bardak şeker ve birbuçuk bardak su ile yapılan şerbetsoğuk olarak dökülür. Şurubunuçekince yenir.NOT:Bu ikinci tarifi de Rumeli'nin İpektarafından gelen soydaşlarımızdanaldık. Orada Türkler'in yüzlerce yılbu tatlıyı yapıp, yedikleri yakınbir dostumuzdan öğrenildi, burayakaydedildi.
Recipes Glossary

TATLILAR-KAZANDİBİ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak halis süt 1. Süt iyice kaynatılır, şekeri1 fincan pirinç unu konur yine kaynatılır.1 fincan nişasta 2. Ayrı bir kapta pirinç unu ve1 bardak toz şeker nişasta birlikte soğuk su ile duruca1 fiske tuz. eritilir..3. Kaynayan şekerli sütten birkaçkaşık pirinç unlu nişasta eriyiğinekonur, hemen karıştırılır.4. Üç numaradaki bu karışımkaynamakta olan süte yavaş yavaşkarıştırılarak akıtılır. Bir tahtakaşıkla dibini de kazıyarak çabukçabuk 20-30 dakika kadar iyicemuhallebi koyulaşıncaya kadarpişirilir.5. Kalınca bir tepsiye gayet hafifyağ (sade yağı olursa daha iyi olur)sürülür. Pişen muhallebi bir buçukparmak kalınlığında düzgüncedökülür.6. Kızgın ateş üzerinde kenarlardanbaşlayarak tepsiyi çevire çevirealtının yanık bir hal alması teminedilir. Bu işlem biraz beceriisteyen bir iştir. Dibinin hertarafı güzelce tutturulduktan sonraateşten alınır. İyice soğumaya terkedilir. Hatta buzdolabına konur.Kare halinde parçalara kesilir. Birspatula ile dibi kazınarak alınır,servis tabağına ters yüz edilerekkonur. Üzerine gül suyu dökülür.NOT:Kazandibi fırında pişirilirsefırının yalnız altı yakılır veyalnız altı kızartılır. Fırındançıkar çıkmaz hemen tepsi soğuk suyaoturtularak, soğutulur.
Recipes Glossary

TATLILAR-KEŞKÜL

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak süt 1. Eskiden buna keşkülü fukara1 bardak şeker denirdi. Bir kapta iç bademler1 çay bardağı badem kaynar suda birkaç dakika tutulur,1 fincan pirinç unu sudan alınır, parmak uçlarıyla1 kaşık nişasta bademler bastırılarak kabuklarından1 fiske tuz çıkarılır. Ya havanda dövülür veya1 fincan çam fıstığı püre makinesinden geçirilir. Enveya Antep fıstığı. iyisi bademler üzerine toz şekerserperek havanda macun gibidövmektir.2. Bu bademlerin yarısından ziyadesialınarak kaynamakta olan dört bardaksüt ve şekere katılır.3. Pirinç unu, nişastayı bir çaybardağı soğuk su içinde ezip sütemacun gibi akıtarak devamlıkarıştırılır. Bir fiske tuz dakatılır. Bu karıştırma yirmi dakikakadar tahta kaşıkla yapılır.Koyulaşıp, sakız gibi olunca kalanmacun haline getirilmiş bademlerilave edilir. Bir iki dakikakarıştırıldıktan sonra ateştenindirilir, tabaklara alınır.4. Üzerine arzuya göre hindistancevizi tozu, kavrulmuş çam fıstığıveya kavrulmuş tuzsuz Antep fıstığıserpilir.
Recipes Glossary

TATLILAR-KREMA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak süt 1. Süte şekerin yarısından fazlası1 bardak şeker ve bir tutam tuz katılarak4 adet yumurta sarısı kaynatılır.1 fincan pirinç unu 2. Ayrı bir tencereye dörtYarım fincan nişasta yumurtanın sarısı, kalan şeker ile1 tutam tuz vanilya tozu da katılarak telle1 kahve kaşığı toz güzelce dövülür. Sonra pirinç unu,vanilya. nişasta (Patates nişastası tercihedilir) katılarak tekrarkarıştırılır, bir iki dakikadövülür.3. Dövülen bu malzemeler içerisinesoğumaya bırakılan süt sicim gibiakıtılarak bir taraftan da tel ilegüzelce karıştırılarak ateş üzerinekonur. Ateş üzerinde iken telletencerenin dibinden ve etrafındansüratlice karıştırılarak pişirmeyedevam edilir. Koyulaşınca hementabaklara alınır. Soğumayabırakılır. Soğuduktan sonra servisyapılır.NOT:Bu kremanın içerisine 2 numaradakiişlem yapılırken çikolata kıyarakveya yarım fincan kakao koyarakçikolatalı krema da yapılabilir.Hatta pişerken istenilen reçellerdenbiri de katılır.