TOPRAK
topraksız
(Turkish - Kurdish Dictionary) :
bêax, bêerd.
Toprak alkali metaller
(Chemical Dictionary,) :
Periyodik tablonun 2A grubunda bulunan metaller.
TOPRAK RANTI
(Dictionary of Economics) :
Toprak faktörü arzının, talep karşısında sabit olması nedeniyle, toprak sahibinin elde ettiği kazanç. Toprağın sahibine niçin bir rant sağladığını açıklamaya çalışan fizyokratlara rantı tabiatın cömertliğine bağlamışlardır. Fizyokratlara göre sadece toprak, aldığından fazlasını veren ve böylece bir net ürün çıkartan niteliğe sahiptir. Ricardoya göre ise rantın nedeni doğanın cimriliğidir. Toprakların hepsinin aynı niteliğe sahip olamaması, bir başka deyişle, toprakların verimlilik derecesinin farklı olması toprak rantının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Toprağın yaygın kullanımında artan talep karşısında giderek daha az verimli topraklar üretime açılacaktır. Bu tarımsal malların üretim maliyetinin yükselmesin eneden olacak ve tarımsal ürün, en yüksek maliyete üretim yapan toprağın üretim maliyeti seviyesinden piyasada satılacaktır. Böylece verimliliği daha fazla olan topraklar bir rant elde edecektir.
TOPRAK REFORMU
(Dictionary of Economics) :
Tarımsal araziler üzerindeki mülkiyet ya da tasarruf biçimini, uygulanan tarım tekniklerini ya da tarımın öbür sektörlerle ilişkisini kapsayan planlı değişiklik. Bu tür reformlar, hükümetler ya da ilgili toplumsal gruplarca yürütülebileceği gibi bir devrim sonucunda da gerçekleşebilir.Tarihsel gelişme süreci içinde, her ülkede, varolan iktisadi, toplumsal koşullara karşı oluşan şiddetli tepkiler, toplumsal evrimin bir aşamasında, devletin toprak mülkiyet düzenine müdahalesini gerektirmiş, buradan da toprak reformu hareketleri doğmuştur. Günümüzün gelişmiş-sanayileşmiş ülkelerinin tarihi incelendiğinde, bu ülkelerdeki toprak reformlarının çoğu kez, toprağa bağlı serfliğin kaldırılması ve feodalitenin elindeki geniş toprakların parçlanarak köylülere dağıtılması biçiminde gerçekleştiği görlüür. Toprak reformları genellikle bir kerede tamamlanamamaktadır. Bazı ülkelerde, birkaç kere üst üste toprak reformu girişimleri olmuştur. Bunn nedeni, toprak mülkiyeti ve işletme düzeni, değişken iktisadi toplumsal koşullara uymadıkça reform gereksiniminin ortaya çıkmasıdır.Toprak reformunun çeşitli amaçları vardır. Bunlar, toplumsa, ekonomik ve siyasaldır. Toprak reformunun toplumsal amacı, ekonomik gelişmenin nimetlerinden geniş köylü kitlesinin yararlandırılması şeklinde tanımlanabilir. Kaynak dağılımının rasyonelleştirilerek tarımsal verimliliğin ve tarımsal üretimin artırılması, toprak reformunun ekonomik amacını oluşuturur. Toprak reformu ile birlikte köylünün iktisadi varlığının artması ve büyük toprak sahiplerinin etkisinden çıkarak siyasal mkararlarında bağımsızlaşması, toprak reformunun siyasal amacıdır.Tarım için gerekli alt yapının kurulamaması, ek istihdamın çıkartılamaması, teknolojinin çağdaşlaştıralamaması, köylünün yeterli düzyede eğitilememsi gibi nedenlerle toprak reformlar azgelişmiş ülkelerde amacına luşamamaktadır.
TOPRAK ÇÖKMESİ
(Environmental Glossary) :
[ Land subsidence ] Yer yüzeyinin çeşitli nedenlerle , özellikle kömür, tuz, altın su yada petrol gibi maddelerin çıkarılması işlemleri sonucunda aşağı doğru göçmesi.