VAHDET


Results for "VAHDET"

Philosophical Dictionary

Vahdet-i Kusut.

(Philosophical Dictionary) :
İslâm gizemciliğinde tanrı ve insan iradelerinin birleşmesine vahdet-i kusut adı verilir. Vahdet-i kusut, gizemcilik (tasavvuf) yolunda ilerleyenlerin ulaştığı ikinci aşamadır. Gizemsel bir eğitimle ulaşalın bu ikinci aşamada tinsel tanrı'yla özdeksel evren ikiliği devam etmektedir ama insan'ın dileği tanrı'nın dileği olmuştur. İnsan, yükselme çabasıyle, kendi iradesin tanrı iradesiyle aynılaştırabilmiştir. Bu aşama, ilk adım olan vahdet-i şuhuda göre pek yetkin bir aşamadır ama son aşama değildir. Son aşama, bütün varlıkları birleştiren ve tek varlıkta eriten vahdet-i vücut aşamasıdır. bkz. Gizemcilik, Vahdet-i şühut, Vahdet-i Vücut.
Philosophical Dictionary

Vahdet-i Şühut.

(Philosophical Dictionary) :
İslâm gizemciliğinde, gizemcilik yolunda atılan ilk adım olan vahdet-i şühut tanrısal bir ruh durumu içine girmek anlamındadır. İlk gizemciler bu durumdaydılar. Özdeksel varlıkların birbirinden ve tanrının da bu özdeksel evrenden ayrılığını ileri sürüyorlar, bütün bunların bir birlik içinde eriyebileceğini düşünmüyorlardı. Örneğin, gizemciliğe yönelen ilk İslâm düşünürü Farabî (870-950) böylesine bir ruhsal durum içindeydi. Özdeksel evrene tümüyle tanrrısal bir açıdan bakıyor ve her olayı tanrılık düşünceyle açıklamaya çalışıyordu ama, değil vahdet-i vücuda, vahdet-i kusuda bile erişememişti; özdeği ruhtan ayırıyordu. Vahdet-i şühuttaki birlik (vahdet), her şeyi tek şeyle aıklamkta belirmektedir. Bu tek şey de tanrıdır. Bunun dışında, her şey birbirinden ayrı bir durumda bulunmaktadır. bkz. Gizemcilik, Vahdet-i Kusut, Vahdet-i Vücut.
Philosophical Dictionary

Vahdet-i Vücut.

(Philosophical Dictionary) :
İslâm gizemcilinde vahdet-i şühut ve vahdet-i kusuttan sonra erişilen üçüncü ve son aşamadır. Bu en yetkin aşamada bütün varlıklar, görünüşteki ayrılıklarından sıyrılarak, tek varlık içinde birleşir ve kaynaşırlar. Önce bütün varlıkları ayrı ayrı gören (vahdet-i şühut) gizemci, sonra kendi iradesini tanrılık iradeyle birleştirmiş (vahdet-i kusut) ve daha sonra kendi varlığını tek varlığa katarak vahdet-i vücut aşamasına ulaşmıştır. Bu yetkin aşama, kendinden önceki bütün aşamaları kapsar. Bu aşamada gizemci, artık kendisinin tek varlığın insan biçimindeki belirtisi olduğunu bilmektedir. Örneğin Muhiddin Arabî, Feridüddin Attar, Mevlânâ Celâleddin gibi son büyük gizemciler bu aşamaya ulaşmışlardır. İslâm gizemciliğinin bu aşaması, Batının kamutanrıcılığına (panteizm) benzer. Kamutanrıcılık ya da doğatanrıcılık, özellikle Hollandalı düşünür Spinoza'nın (1632-1677) ileri sürdüğü bir evren anlayışıdır. Spinoza'ya göre tanrı ve evren bir ve aynı şeydir. Kamutanrıcılık görüşü, deney ve gözlemlere dayanmayan, sadece düşünsel bir çabanın ürünü olan eski felsefede ileri bir aşamadır. bkz. Gizemcilik, Kamutanrıcılık, Sudur ve Uruç, Vahdet-i Kusut, Vahdet-i Şühut, İslâm Felsefesi.
Philosophical Dictionary

Vahdet.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Birlik.
Dream Dictionary of Phrase

VAHDET

(Dream Dictionary of Phrase) :
Kendini her konuda 'bir numara' olarak, seçilmiş ve sivrilmiş olarak görmek ilgi alanına giren konularda zamanının teki olmaya delalet eder.