YAĞIŞ


Results for "YAĞIŞ"

Meteorological Glossary

SAYISAL YAĞIŞ TAHMİNİ

(Meteorological Glossary) :
(QUANTITATIVE PRECIPITATION FORECAST -(QPF)) [i]Yağmur, kar veya kar yağışının eşdeğeri olan yağış olarak sıvı miktarının tahmini
Meteorological Glossary

SİS YAĞIŞI

(Meteorological Glossary) :
(FOG PRECIPITATION) [i]Sis damlasına verilen bir diğer isim. Rüzgarla birlikte hareket eden sisin içerisindeki nemin ağaç yaprakları veya diğer objeler üzerinde yoğunlaşarak su damlası oluşturması ve bu su damlalarının da bu objeler üzerinde toprağa düşmesi. Damlama işlemi hafif bir yağmura benzediği gibi zaman zaman kuvvetli bir yağış şeklinde de olabilir. Kaliforniya, İngiltere ve Güney Afrika bu tür olayların fazla yaşandığı yerlerdir. Özellikle, Kaliforniya'daki kızılağaç ormanında sis damlası kuvvetli bir yağıştan farksızdır. Aslında bu yörede uzun süre yağış kaydedilmemesine rağmen, kuraklık gözlenmez çünkü bir gecelik sis damlası birikintisi, kuvvetli bir sağanak yağıştan yere düşen miktara eşittir.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ

(Meteorological Glossary) :
(PRECIPITATION) [i]Yağmur, kar, çisenti, dolu, buz parçacıkları ile bunların değişik şekillerini de içeren ve nemin yere doğru düşen tüm şekli için kullanılan genel bir terim. Diğer bir deyişle; bulutlardan düşen, yere kadar ulaşan suyun sıvı veya katı haldeki her türlü şekli için kullanılan terim. Birçok ülkede belirli bir periyot için ölçülen yağış miktarı inç olarak verilirken, ülkemiz meteorolojisinde santimetre olarak ölçülür ve metrekarede kilogram olarak ifade edilir.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ BULUTU

(Meteorological Glossary) :
(RAINFALL CLOUD) [i]Yağmur bulutu ile eş anlamlı olarak kullanılır. Yağmur şeklindeki yağışa neden olan her türlü bulut için kullanılan bir terim. Eski tür sınıflamaya göre yağmur ve kar yağışına neden olan her türlü buluta nimbus adı verilmekteydi.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ ELEKTRİKSELLİĞİ

(Meteorological Glossary) :
(ELECTRICITY OF PRECIPITATION) [i]Yere ulaşan yağış ile taşınan elektrik yük ve özellikleri şöyledir: Her çeşit yağışla (+) ve (-) yük taşınır.Kısa zaman aralıklarıyla yükler (+)'dan (-)'ye veya (-)'den (+)'ya geçebilir. Her çeşit yağışla yere (+) yük taşınır. 1 cm3 yağışla taşınan yük yaklaşık 1 elektrostatik birimdir.Orajla beraber oluşan yağışla, normal yağışa göre daha fazla yük taşınır. Bu konuda yapılan gözlemler çok sağlıklı olmadığından verilen değerler daha çok teorik bilgilere dayanmaktadır.