ZİYAR
ZİYARET-GÂH
(Ottoman - Turkish Dictionary) :
f. Ziyaret yeri. * Türbe. Makbul ve dine büyük hizmeti olan ve veli tanınanların kabrinin bulunduğu yer.
KAZIYARAK KAYNAMAK
(Automotive Industry Glossary) :
Hareketi parçaların birinden kopan malzemenin, diğeri üzerine yapışarak, ince kanallı veya pürüzlü yüzey şeklinde bir tür kaynamasıdır.
ZİYARET
(Dream Dictionary of Phrase) :
Varlık sebebimiz, Peygamberimiz Hazret-i Muhammed'i (s.a.v.) ziyaret ettiğini görmek salih amel işlemeye, Allah -c.c.- sevgisine, şan ve şerefe, Efendimizin şefaatine, din büyüklerine, mürşid olan zatlara uymaya, ehl-i beyti ve onları sevenleri sevmeye; Mübarek yerleri ziyaret hayır ve bereket meydana gelmesine; Dostları ziyaret etmek sevgi ve sadakate, vefa ve hayırlı fıtrat üzere olmaya, Akrabayı rizaret etmek uzun ömre ve rızık bolluğuna delalet eder.
Kabr Ziyâreti
(Islamic Glossary) :
Ölümü ve âhireti hatırlayıp ibret almak, mezarlıkta medfûn (gömülü) olanlara duâ etmek veKur'ân-ı kerîm okumak ve velî olan ölülerin rûhlarından istifâde etmek maksadıyla bir kabreveya mezarlığa gitmek.Kabir ziyâretini önce yasaklamıştım. Şimdi ziyâret ediniz! Böylece dünyâya gönülvermekten kurtulur, âhireti hâtırlarsınız. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)Kabrimi ziyâret eden, beni diri iken ziyâret etmiş gibi olur. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)Bir kimse mü'min kardeşinin kabrini ziyâret eder ve kabir yanında oturup selâmverirse, meyyit onu tanır ve selâmına cevab verir. (Hadîs-i şerîf-Şevâhid-ül-Hak)Kabrimi ziyâret edene şefâatim vâcib oldu. (Hadîs-i şerîf-Şifâ-üs-Sekâm)Ölümü hatırlamak ve ölüden ibret almak için kabir ziyâret etmek ve sâlihlerin, velîlerinkalblerinden bereketlenmek müstehâbdır. (İmâm-ı Gazâlî)Meyyitin çürüdüğünü, yanaklarının, dudaklarının döküldüğünü, ağzından pis sularınaktığını, karnının şişip patladığını, içine kurtların böceklerin dolduğunu düşünerek, ibret almakiçin, kabir ziyâreti yapılır. (İmâm-ı Gazâlî)Kabir ziyâretinin çok faydası vardır. Bir velînin kabrini ziyârete giden kimse, yolda hep onudüşünür, ona teveccühü (kalben yönelmesi) her adımda artar, mezarı başına gelip toprağınıgörünce, hep onunla meşgul olur. Teveccühü arttıkça, ondan istifâd esi artar. Evet, ruhlar içinbir mâni, perde yoktur. Onlar hatırlandığı her yerde Allahü teâlânın izniyle hazır olurlar. Fakatdünyâda iken, yıllarca berâber bulunduğu beden o topraktadır. Onun için, rûhun o toprağauğraması, nazarı ve bağlılığı, başka yerlere olandan daha çoktur. (Alâüddevle Semnânî)
Tavâf-ı Ziyâret
(Islamic Glossary) :
Hacıların Arafât'tan indikten sonra, Kurban bayramı günlerinde yapılan tavâf. Buna ifâdatavâfı da denir.Her hac edene, Tavâf-ı ziyâreti Arafât'tan sonra yapmak farzdır. Onun için diğer bir ismi deTavâf-ı rükündür. Haccın farzlarındandır. (M. Zihni Efendi)