acık


Results for "acık"

Dictionary of Economics

AÇIK POLİÇE

(Dictionary of Economics) :
En çok taşıma sigortacılığında kullanılır. Alıcı ve satıcı malın ne zaman ve hangi araçla, nereye gönderileceğini önceden tam olarak belirlerse sigorta işlemlerini normal işlemlerle gerçekleştirebilir. Ancak gönderilecek malın çok ve çeşitli olduğu gönderim sırasında borsa dalgalanmalarına göre gidiş limanının değiştirilme olasılığı bulunduğu durumlarda, bütün bilgileri geminin hareketinden önce poliçeye geçirebilme olanağı yoktur. Böyle durumlarda eksik bilgiler sonra tamamlanmak koşulu ile sigorta sözleşmesi yapılır. Bu sisteme açık sertifika ya da open cover denir.Açık poliçe sisteminde genellikle malın cinsi, seferin kapsamı ve sigorta tazminatından yararlanacak kişiler sözleşme yapılırken açıklanır. Eski bilgiler, sonradan bildirilerek sözleşme tamamlanır. Ayrıca bk. Poliçe, Ticari Senetler)
Dictionary of Economics

ENFLASYONİST AÇIK

(Dictionary of Economics) :
Toplam talebin toplam arzdan fazla olması hali. Atıl kapasite varken toplam talep artışları arz artışlarıyla karşılığını bulur, dolayısıyla böyle koşullarda enflasyonist açık oluşmaz. Ancak tam istihdama ulaşıldıktan sonra da talep artışı devam ederse fiyatlar genel düzeyi yükselmeye başlar ve enflasyonist açık oluşur. Bu durumda istikrar politikalarına başvurmak gerekir.
Dictionary of Economics

HALKA AÇIK ANONİM ORTAKLIK HALK BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1938de kuruldu. Amacı esnaf, küçük sanat erbabı ve küçük sanayicilerin mesleki ihtiyaç kredilerini sağlamaktır. 1964 yılında iktisadi devlet kuruluşu olmuştur. Sermayesinin yüzde yetmiş sekizi Maliye Bakanlığına, yüzde onu belediyelere, kalanı da bankalara ve öteki şahıslara aittir.
Dictionary of Economics

POTANSİYEL DIŞ AÇIK

(Dictionary of Economics) :
Yürürlükteki dış ticaret kısıtlamalarının (Tarife-kota, ithal yasaklar, döviz tahditleri vb.) kaldırılmasından sonra dış ödemeler bilançosunda ortaya çıkabilecek açık. Fiili dış açıkların bu kısıtlamalarla büyük ölçüde frenlenmiş olması halinde, potansiyel dış açıkla fiili dış açık arasındaki fark da büyük olacaktır.
Dictionary of Economics

AÇIK KABUL

(Dictionary of Economics) :
Düzenleyenin imzasının bulunmadığı bir poliçenin, muhatap tarafından kabul edilmesidir. Muhatabın poliçeyi satın alıp imzalaması ile poliçe geçerlilik kazanır.