afi


Results for "afi"

Meteorological Glossary

OROGRAFİK KALDIRMA/YÜKSELME

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC LIFTING) [i]Dağ veya yüksek tepe gibi doğal engeller tarafından hava akımının yukarıya doğru tırmanmaya zorlanması durumu. Nemli hava yukarıya doğru tırmanmaya zorlanınca soğur, yoğunlaşır ve yağmur veya kar olarak yere düşer. Tırmanan hava parseli dağın kuytu yamacına ulaşınca aşağıya doğru çöker, ısınır ve nispi nemi düşer. Kuytu tarafta yağış olmaz ve belli bir süre sonra var olan bulutların da kaybolduğu gözlenir.
Meteorological Glossary

OROGRAFİK YAĞMUR

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC RAIN) [i]Dağ veya yüksek tepe gibi doğal engeller tarafından hava parselinin yukarıya doğru tırmanmaya zorlanması, yükselmesi ve yoğunlaşması sonucunda oluşan yağmur. Kuvvetli bir depresyonun sıcak sektörü, orografik durumun yağış üzerindeki etkisini büyün ayrıntıları ile gösteren en güzel sinoptik durumdur. Yağış siklonik veya konveksiyonel olsa bile orografik koşulların bu yağışa mutlaka katkısı vardır. Özellikle okyanus, deniz ve göllere bakan dağ ve tepe yamaçlarındaki yağış miktarlarının fazlalığı ortalama yağış haritalarında daima göze çarpan bir durumdur. Bu tür yağışlara örnek olarak Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerindeki sıra dağlarda gözlenen yağışlar gösterilebilir. Dağların denize bakan yamaçlarında ölçülen yağış miktarı, iç kesimlere bakan tarafların yağış miktarından kat kat fazladır.
Meteorological Glossary

OŞİNOGRAFİ

(Meteorological Glossary) :
(OCEANOGRAPHY) [i]Akıntılar ile gel-git de dahil olmak üzere okyanusları fiziksel, kimyasal, biyolojik ve dinamiksel olarak inceleyen bilim dalı. Bilindiği gibi denizler ve okyanuslar hem temel ısı deposu hem de atmosferik su buharının ana kaynağıdır. Deniz ve okyanusların atmosferle karşılıklı etkileri, hem bir bütün olarak dünya üzerindeki iklim dağılımlarını anlamak hem de bitişik karalardaki meteorolojik değişkenlerin günden güne olan değişimlerini belirlemek bakımından büyük önem taşırlar.
Meteorological Glossary

TOPRAK TERMOGRAFI

(Meteorological Glossary) :
(SOIL THERMOGRAPH) [i]Toprağın belli bir derinliğindeki sıcaklığı sürekli olarak ölçmek ve kaydetmek amacıyla geliştirilmiş olan sıcaklık ölçer.
Dream Dictionary of Phrase

AFİŞ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Her türlü afiş, gizli tutulan sırların açığa çıkmasına ve bundan dolayı sıkıntıya girmeye delalet eder.