afi


Results for "afi"

Islamic Glossary

ESFEL-İ SÂFİLÎN

(Islamic Glossary) :
En aşağı yer. Zaiflik, yaşlılık, boy bos, akıl ve anlayışın gidip çocuk gibi olmak, amel ve işyapmaktan kesilip, sevâb kazanacak bir şey yapamaz hâle gelmek, erzel-i ömür. Cehennem'inaşağısı.Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:Biz insanı ahsen-i takvîm üzere, en güzel şekilde yarattık. Sonra onu (İnsanların birkısmını bu güzel sûrette yaratılmaları nîmetinin şükrünü yerine getirmediklerinden, yâniküfürleri (îmânsızlıkları) ve isyân etmeleri sebebiyle) Esfel-i Sâfilîn'e bırakırız. Îmân edipsâlih (iyi) amel işliyenler bundan müstesnâ; onlar için kesilmeyecek bir mükâfât vardır.(Tîn sûresi: 4-6)(Âlimler buyurdular ki, gençliğinde, gücü kuvveti yerindeyken, Allahü teâlânın emirlerineuyup, yasaklarından sakınanlar, iyi işlere devam edenler, yaşlanıp, bir şey yapamaz hâlegeldiklerinde esfel-i sâfilîn yâni erzel-i ömürlerinde ölünceye kadar, o iyi işleri yapıyormuş gibikendilerine sevap yazılır.) (Sâvî, Tıbyan)
Islamic Glossary

GÂFİL

(Islamic Glossary) :
Gaflette olan. Allahü teâlâyı, emir ve yasaklarını unutan kimse.Gâfiller arasında Allahü teâlâyı anan, gâziler arasında muhârebe eden kimse gibidir.(Hadîs-i şerîf-Kelâm-ı Seyyid-il-Arab vel-Acem)Bütün kötülüklerin başı, kalbin Allahü teâlâdan gâfil olmasıdır. (Abdülkâdir-i Geylânî)Dünyâ, uyuyan kimsenin rüyâsı gibidir. Devâmı olmayan nîmetin ne safâsı(hoşluğu,güzelliği) olur? Bir kere düşün ki, dün sende bulunan nîmetler, bugün gidince, rüyâ görmüşkimseden ne farkın var?Allahü teâlâdan gâfil olanlar o kadar çoktur ki, bunlar dünyâhayâtından gâfil değildirler. Allahü teâlâya ibâdette o kadar çok uyuyan vardır ki, dünyâişlerinde uyumazlar. (İmâm-ı Mâverdî)Gâfil olma, kıl namazı çün seâdet tâcıdır,Sen namazı şöyle bil ki, mü'minin mîrâcıdır.(Lâ Edrî)Mü'min gâfil olmadıkça çok gülmez. (İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

HAFÎ

(Islamic Glossary) :
Gizli, kapalı.1. Usûl-i fıkıh ilminde, mânâsı açık olduğu hâlde söyleyenin maksadını ifâde etmehusûsunda kapalı, gizli söz."Kâtil mîrâsçı olamaz" hadîs-i şerîfinde kâtil lafzı hafîdir. Bu kelimenin, kasten bilerekadam öldürenin mîrâsçı olamıyacağı husûsunda mânâsı açık olduğu hâlde, hatâ ile öldürenin debu hükmün altına girip girmediği husûsunda kapalıdır. Bu kapalılık sebebiyle âlimler bu konudafarklı hükümler bildirmişlerdir. (Serahsî)Mâide sûresinin otuz sekizinci âyet-i kerîmesinde hırsıza verilecek cezâdanbahsedilmektedir. Âyet-i kerîmedeki sârık (hırsız) kelimesi hafîdir. Çünkü tarrâr (yankesici) venebbâşı (kefen soyucuyu) da içerisine aldığı hususunda kapalıdır. Bunun için, âlimler, âyet-ikerîmede hırsıza verilecek cezânın, yankesiciye de verileceğinde sözbirliği ettikleri halde, kefensoyucu hakkında ihtilâf etmişler, farklı hükümler bildirmişlerdir. (Serahsî, Molla Hüsrev)2. Tasavvufta âlem-i kebîrdeki beş latîfeden biri.Kalb, rûh, sır, hafî ve ahfâ latîfelerinin asılları, kökleri âlem-i kebîrdedir. İnsanın dışındakivarlıklara "âlem-i kebîr" denir. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Hafî Okumak

(Islamic Glossary) :
Namazda sessiz okumak. İmâmın öğlen, ikindi ve üç ve dört rek'atlı namazların üç vedördüncü rek'atlarında sessiz okuması.Hafî okunacak yerde cehrî (açık), cehrî okunacak yerde hafî okunursa secde-i sehiv lâzımolur. (Halebî)
Islamic Glossary

HAFÎF İKRÂH

(Islamic Glossary) :
Şiddetli olmayan zorlama. Canın veya uzvun telefine yol açmayan, yalnız acı ve elemesebeb olacak derecedeki dövme ve hapsetme gibi şeylerle yapılan zorlama. (Bkz. İkrâh)Hafif ikrâh karşısında kalan kimsenin riyâ yâni gösteriş yapması câiz değildir. (MuhammedHâdimî)