alet


Results for "alet"

Dream Dictionary of Phrase

MÜZİK ALETİ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Çalgı.
Dream Dictionary of Phrase

SIKACAK ALET

(Dream Dictionary of Phrase) :
Mal ya da faydalı şeylerin meydana gelmesine, dünyalığa, hidayete, ilme, süt emziren kadına, hapisteki kimsenin kurtulmasına, servet yapmak isteyen kimse için bunu gerçekleştirmeye ve diğer hayırlara, Sıkacak alet bazen okula, tekkeye, hamama, cins" münaasebete delalet eder. (Ayrıca Bakınız; Sıkmak.)
Dream Dictionary of Phrase

TUVALET

(Dream Dictionary of Phrase) :
Hela görmek insanın kendi ailesinden kaynaklanan sıkıntılarına, rızık temini için çalışıp çabalamaya, eşiyle başbaşa kalmaya, malın stoklandığı depoya, dükkana; Tuvalet yalnızlık evine, temizliğe, tefekkür etmeye ve rahatlığa; Temiz tuvalet hanımının iyii hallerine, genişliği onun uyumulu ve itaatli oluşuna; Pis ve dar tuvalet, karısının ktendisinden nefret ediyor olmasına; Lağının (tuvalet kuyusunun) taşma endişesi olmadan dolması eşinin halime olmasına, Tuvalette mahzur kalmak vefat etmeye delalet eder. ( Tamamlayıcı tabir için Bakınız; Abdest Bozmak, Necaset, Sidik.)
Dream Dictionary of Phrase

VEKALET

(Dream Dictionary of Phrase) :
vekil olduğunu görmek üzerine borç ve sorumluluk almaya, Vekalet bazen başkasının varlığı üzerinde yaptırımda bulunmaya yahut zenginliğe, Sağlıklı kimsenin vekil olması hastalanmaya, hastanın vekil olması vefat etmesine, Bir göreve istekli ve bu işe ehill olan kimsenin birine vekil olduğunu görmesi, arzu ettiği görevi elde etmesine; Birine vekalet vermek emekliye ayrılmaya, isitirahate çekilmeye ya da yolculuğa çıkmaya; Vekil olmak bazen iyilerin yahut bid'at ehli kimselerin yolundan gitmeye, Vekil olan birini görmek günah kazanan kimseye delalet eder.
Islamic Glossary

ADÂLET

(Islamic Glossary) :
Her işte hakkı gözetme ve orta yolu tutma. Haklıya hakkını verme. Haksızlıktan sakınma.Zulmün zıddı, kânun önünde eşitlik.Allahü teâlâ, âyet-i kerîmelerde meâlen buyurdu ki:Ey îmân edenler! Bir millete olan öfkeniz, sizi adâletten alıkoymasın. Âdil olunuz!(Mâide sûresi: 8)Muhakkak ki Allahü teâlâ adâleti, ihsânı (iyilik yapmayı) ve akrabâya muhtac olduklarışeyleri vermeyi emreder... (Nahl sûresi: 90)Hak ve adâlet üzere bir gün hâkimlik yapmağı, bir sene devâmlı gazâ etmekten dahaçok severim. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)Bir saat adâlet ile idârecilik yapmak, altmış sene nâfile ibâdet yapmaktan daha iyidir.(Hadîs-i şerîf-İslâm Ahlâkı)Adâlet mülkün temelidir. (Hazret-i Ömer)Adâlet üç kısımdır: a) Allahü teâlâya kulluk etmek. Bunda sâhibinin hakkını gözetmekvardır. Her insanın yaradanına karşı borçlu olduğu bu kulluk vazîfesini yerine getirmesivâcibdir. b) İnsanların hakkını gözetmek. c) Vefât eden geçmişlerin hakkını gözetmek yânionların borçlarını ödemek ve vasiyetlerini yerine getirmek. (Kınalızâde Ali Efendi)