altı


Results for "altı"

Dictionary of Economics

ALTIN KAYDI

(Dictionary of Economics) :
Borcun ana para ve faizinin hesaplanmasında, altın değerinin ölçü alınmasını öngören ve sözleşmede açıkça belirtilen bir husustur.
Ottoman - Turkish Dictionary

ALTIN KOZAK

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Padişahlar tarafından yabancı hükümdarlara gönderilen nâme-i hümayunun konulduğu muhafaza.
Dictionary of Economics

ALTIN KÜLÇE SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Altın külçe sisteminde dolaşımın da altın sikke bulunmaz. Bu sistem de iç piyasa ödemeleri banknot olarak yapılır. Değerli maden banknotların garantisi olarak merkez bankalarında bulundurulur.Altın külçe sisteminde konvertibilite ilkeleri yalnız yüksek miktarlar için işler. Altın külçe sisteminde, sarı maden yurtuçi işlemlerde ödeme aracı fonksiyonunu yitirmektedir. Küçük tasarrufun altına çevrilerek saklanması zorlaşmaktadır. Birinci Dünya Savaşından sonra paralarını altına bağlayan külçe halinde konvertibilite sistemini terçih etmişlerdir.
Dictionary of Economics

ALTIN NOKTALARI

(Dictionary of Economics) :
Altın standardına altın giriş ve altın çıkış olmak üzere iki altın noktası vardır. Altın ithal ve ihraç noktaları altın para standardına bağlı paralara ait özelliklerdir. Altın ihraç noktası yabancı bir paranın ulusal para cinsinden piyasada alabileceği en yüksek fiyatı ifade eder. Bir ülkedeki döviz kuru altının fiyatı ile altının taşıma giderleri toplamından daha büyük ise ülke dışına ödemeler altınla yapılır. Çünkü dövizle ödeme yapmak daha pahalı duruma gelmiştir. Ülkeden altın çıkışının gerçekleştiği noktaya altın çıkış noktası denir.Ülkedeki döviz kuru altın fiyatı ile altının taşıma giderleri arasındaki farktan küçükse bu durumda ithalatçı ülke ödemelerini altınla yapar. Çünkü dövizle ödeme yapmak daha pahalıya gelecektir. Ülkeye altın girişinin olduğu bu noktaya altın ithal noktası denir. (Ayrıca bk. Altın Külçe Sistemi, Altın Kambiyo Sistemi) Altın sikkeler 1. Dünya Savaşına kadar bütün ülkelerde zaman zaman banknotlar ve konvertbl banknotlar ile birlikte tedavülde bulunmuştur. Banknotlar ile altın sikkeler bir arada tedavülde bulunurken; enflasyonuist baskı belirdikçe madeni para pirim yapmış ya da gresham yasası gereğince piyasadan çekilmiştir.Merkez bankası kurulmuş ülkelerde Altın Sikke sistemi uygulanmıştır. Altın sikke sisteminde banknotları merkez bankasına verenlere karşılığında altın liralar ödenmiştir. Birinci dünya savaşını izleyen yıllarda tekrar altın para sistemi yerine altın külçe standardı uygulanmıştır. 1929 iktisadi bunalımını izleyen yıllarda dünya ülkelerinin paraları ile altın arasındaki konvertibilite bağı kopmuştur. Uluslararası ödemeler rejimi Altın kambiyo sistemine dönmüştür. İç piyasada ise altına konvertbl olmaktan çıkan banknotlar kalma durumuna geçmiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke, Altın Külçe Sistemi, Altın Kambiyo Sistemi)
Dictionary of Economics

ALTIN PİYASASI

(Dictionary of Economics) :
Değerli bir maden olan altının, alıcıların ve satıcıların bir araya geldiği, alım-satım işleminin yapıldığı, fiziki ve fiziki olmayan mekandır. Altın piyasası, uluslararası parasal sistemde altının rezerv statüsünde olmasından dolayı kabul edilir bir öneme sahiptir. Uluslararası bir parasal krize girildiğinde, altına olan talebin arttığı ve altın fiyatlarının yükseldiği görülür.