anîs


Results for "anîs"

Sociological Dictionary

SOSYAL DAYANIŞMA [İng. Social Solidarity]:

(Sociological Dictionary) :
Bir topluluğun içten birbirine bağlı olarak devamı demektir. Dayanışma topluluğun bütünleşme derecesine göre değiebilir. Dayanışma, sosyallemenin bir göstergesi olarak da kabul edilmektedir. Dayanışma eksikliği sosyalleşememenin de bir çeşididir. İlkel topluluklardan modern toplumlara kadar dayanışmaya rastlanabilmektedir. İlkel topluluklarda akrabalık ve kanbağına göre şekillenen dayanışma, Modern toplumlarda akrabalık ve kanbağını aşarak bir topluma mensup alma ve belirli hak ve sorumlulukları yerine getirebilmekle ve ölçülmektedir. Dayanışma özerinde bir çok düşünür durmuş, bunlardan E. Durkheim, mekanik ve organik dayanışma şekillerden bahsetmiştir. (Bkz. Durkheim, E., Organik Dayanışma, Mekanik Dayanışma)
Sociological Dictionary

ŞAMANİZM [İng. Shamanism]:

(Sociological Dictionary) :
Din olarak şamanizm, bir çok Türk ulus ve uyruklarının katıldıkları bir inançtır. Bu sisteme göre, biri yerin, öteki gögüs yöneticisi olmak üzere iki tanrı vardır. Gök onyedi kat cenneti, yer ise, yedi kat cehennemi ifade eder. Ortadan kalan yeryüzü de insanların yaadığı yerdir. Bütün bunları yaratan ve yöneten Gök Tanrı göğun en yüce katında oturur.Şamanizmde güneş ve ay kutsal olarak kabul edilir. Güneşi yerde ateş temsil eder.Türkler, Müslüman olduktan sonra da, Altay Şamanlığının eleneklerini unutmamışlardır. Bugün kültürümüzde yaşayan, albastı efsanesi, uzun ömürlü olması için çocuklara Yaşar, Durmuş, Satılmış.. gibi adlar vermek, türbelere paçavra parçaları bağlamak gibi âdetlere sık sık rastlamak mümkündür. (İnan, A., 1972)Ayrıca, günümüde evlerimizde kullandığımız, kapı üstlerine asılan nal, sarmısak, kaplumbağa ve nazardan korunmak için tahtaya vurmak, tütsü gibi âdetlerimiz Şamanizmin izlerini taşır.
Dictionary of Economics

DARDANISME

(Dictionary of Economics) :
DARDANİZMÖzellikle tarımsal ürün piyasalarında, fiyatları yükseltmek için stok fazlalarının yokedilmesidir. Üretimin plansızlığından doğar. Mal bollaşınca fiyatlar düşer, kâr azalır. Fazla mallar, yakılmak veya denize dökmek suretiyle yokedilir.
Dictionary of Economics

INTERNATIONAL LABOUR ORGANISATION (ILO)

(Dictionary of Economics) :
ULUSLARARASI ÇALITMA ÖRGÜTÜBirletmit Milletlere bağlı olarak çalışan, işçilerin yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla faaliyet gösteren kuruluştur.
Medicine and Hematology Glossary

aerobe organism

(Medicine and Hematology Glossary) :
oksijenli ortamda yaşayan organizma