atlı


Results for "atlı"

Recipes Glossary

PİLAVLAR-PATLICANLI PİLAV

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak pirinç 1. Ayıklanmış iki bardak pirinç,5 kaşık yağ parmak dayanacak kadar sıcak suda3 bardak su veya et ıslatılır. Yarım veya bir saat kadarsuyu öylece bırakılır.1 patlıcan 2. Bir patlıcan alaca soyulur,Yeterince tuz doğranır, tuzlanır. Yarım saat kadarbekletilir. Suyu sıkılır, üç kaşıkyağ içerisinde hafifçepembeleştirilir.3. Üzerine üç bardak varsa et suyuyoksa su ve tuzu katılır, kaynamayabırakılır.4. Pilavın suyu kaynamakta ikenıslatılan pirinç parmaklar açılarakkarıştırılır, soğuk su ile iki defayıkanır. Suyu bir süzgeçle süzülür.Kaynayan suya dökülür, karıştırılır.Kapağı kapatılır. Kaynamayabaşlayınca altındaki ateş kısılır.Bir defa delikli kepçe ilekarıştırılır, kapağı kapatılaraksuyunun çekmesine kadar ateştetutulur.5. Suyunu çeken pilav ateştenindirilir, üzerine kızdırılmış ikikaşık yağ gezdirilir. Yine kapağıkapatılarak yirmi dakika kadardemlenmesi için bırakılır. Kapakaçılır, yine delikli kevgirlekarıştırılır. Kapatılır, on dakikasonra açılarak tekrar karıştırılır,servis yapılır.
Recipes Glossary

TATLI-BADEMLİ HURMA TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 bardak kıyılmış 1. Üç bardak şeker, iki bardak su vebadem, bir tatlı kaşığı limon suyu ile1 fiske tuz, birlikte biraz kıvamlıca bir şurup2 kaşık yağ elde etmek için kaynatılır. Kaşıktan(tereyağı), akan son damla şurup tırnak üzerinde2 bardak un, duracak kıvama gelmelidir. Bu2 bardaktan biraz şekilde şurup yapıldıktan sonraeksik su, soğumaya bırakılır.4 yumurta, 2. İki kaşık tereyağı, bir fiske1 limon kabuğu tuz, iki bardaktan biraz eksik surendesi. içerisine konur, kaynamayaŞurubu için: bırakılır. Diğer tarafta iki bardak3 bardak şeker, un elenir, kaynayan su içerisine2 bardak su, boşaltılır. Tahta kaşıkla süratlice1 tatlı kaşığı limon karıştırılarak on dakikaya yakınsuyu. pişirilir. Ateşten alınır soğutulur.İçine dört yumurta, bir bardakkıyılmış badem, limon kabuğu rendesikonur, kaşıkla karıştırılır, iyicehepsi özleştirilir. ( Olmazsa ellekarıştırılır)3. Yarım ceviz büyüklüğündekiparçalara bölünüp, muntazamyuvarlaklar yapılır. Kalbura bastıgibi kalbur üzerinde bastırılıphurma şekli verilir.4. İki bardak çiçek yağında ortahararetteki ateşte iyice kızartılır,evvelce hazırlanan soğuk şuruba yağısüzülerek atılır. İkinci partikızarıncaya kadar şurupta tutulur.Şuruptan alınan tatlılar, şurubusüzülerek servis tabağına alınır.
Recipes Glossary

TATLI-DÜĞME TATLISI (UNLU)

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 su bardağı un 1. Önce altı bardak şeker, üç bardak(elenmiş), su ile kıvamlıca kaynatıllır. Nohut1 su bardağı su, kadar limon tuzuyla kestirilir.1 fincan küllü su, Soğumaya bırakılır.50 gr. tereyağı, 2. Bir tencereye bir bardak su,5 yumurta, varsa bir fincan küllü su, 50 gram1 fiske tuz, yağ ( cevizden biraz büyük ), birNohut kadar limon tatlı kaşığı şeker katılır,tuzu, kaynatılır. Kaynamakta iken iki1 tatlı kaşığı şeker. bardak elenmiş un katılır, tahtakaşıkla çabuk çabuk beş dakika kadarŞurubu İçin: karıştırılır, ateşten alınır.6 bardak şeker, 3. Pişirilen hamur ılık bir hale3 bardak su gelinceye kadar bekletilir. EvvelâKızartmak için: dört yumurta kırılır, karıştırılır,2.5 bardak ayçiçek fazla koyu ise bir yumurta kırılır,yağı. iyice karıştırılr.4.El içi hafifçe yağlanır, cevizdenbüyük parçalar alınır eldeyuvarlanır, bir santım kadaryassıltılır ve parmakla ortasıdelinir.5. Kızdırılmış yağda iki tarafıkızartılır, soğutulmuş şurubaatılır. Delikli kevgir ileşuruplarını çekmeleri içinbastırılır. İkinci parti,kızarmasına yakın şurupta tutulur,sonra şuruplarından süzülerek servistabaklarına alınır.
Recipes Glossary

TATLI-EV GÖZLEMESİ TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak un 1. Önce şeker, su ve bir tatlı1 paket margarin (250 kaşığı limon suyu ile kestirilir.gram) Şurubu baklava şurubundan daha duru1 yumurta olur.1 fiske tuz 2. Un elenir, ortası açılır, birYeterince küllü su kaşık yağ, bir yumurta, bir fiskeŞurubu için : tuz ve küllü su katılarak kulak1.5 bardak şeker memesi yumuşaklığında bir hamur1 bardak su yoğrulur.Kızartmak için : 3. Hamur lar beş altı eşit parçaya1 bardak ayçiçek yağı bölünüp, beze yapılır. Bezelermerdane küçük bir tabak büyüklüğündeaçılır. Üzerleri yağlanarak birbiriüzerine konur., en üstteki bezeyağlanmaz öylece konur. Böylece beşveya altı beze birbiri üzerinekonmuş olur.4. Birbiri üzerine konan bezeleronbeş dakika kadar buzdolabındatutulur.5 .Buzdolobından yağlanmış veya yarıaçılmış hamur çıkarılır. Merdane ile3 milimetre kalınlığa kadar düzgünyuvarlanarak sarılır. Ceviz kadarparçalara ayrılır. Bunu yaparken elayasının alt kısmı ile hamurbastırılır öyle kesilir. Kesilenuçlar bükülerek parçanın ortasınabasılır. başka işlem yapılmaz.6. Her parça yine merdane ile 3milimetre kalınlığa ininceye kadaryuvarlak olarak açılır. Birer birerkızgın yağda iki tarafı kızartılı .Yağları süzülerek soğuk şurubaatılır. Şurubunu çektikten sonraservis tabaklarına alınır (şurubukatılmayıp üzerlerine pudra şekeriserperek de yenir).
Recipes Glossary

TATLI-HAVUÇ TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo havuç 1. Havuçların üstü bıçakla kazınır,Yeterince şeker dip tarafları kesilir, yıkanır,Nohut kadar limon haşlanır, rendeden geçirilir. Suyutuzu hafifçe avuçlar arasında sıkılır.2 bardak makineden 2. Bunda ölçü ayarı şudur: İkigeçirilmiş ceviz, bardak suyu sıkılmış havuç, birfındık, ağartılmış bardak şeker. Önce havuç bardaklabadem. ölçülür. Bir tarafa konur. İkibardak havuca bir bardak şekerölçülür ayrı bir tarafa konur,karıştırılmaz.3. Şekere üzerini büyüyecek kadar azsu konur. Karıştırarak ocaktaeritilir. Aşağı yukarı nohuttanbüyükçe limon tuzu katılarakkestirilir, köpükleri alınır.4. Ayrı bir yerde duran ölçülmüşhavuç kestirilmiş şekerin üzerinedökülür. Hafif ateşte tahta kaşıkladevamlı karıştırarak şeker, şurubunuçekinceye kadar (bir saate yakın)pişirilir.5. Havuç tatlısının olup olmadığınıanlamak için; sakız gibi olunca azbir miktarda alınır, buzdolabınınbuzluğuna konur. Donma işi çabukolursa olmuş demektir. Yenince desakız gibi olur. Sonra tabaklaraalınır, ince olunca düzgünceyayılır. Üzerine ağartılmış bademdöşenir.6. Ocaktan indirilen havuç tatlısıılık bir hale geldikten sonraiçerisine bir bardak. makinedengeçirilmiş ceviz, fındık, ağartılmışbadem serpilir, iyice karıştırılır.Elde parmak gibi uzunca şekillerverilir. Kalan bir bardak karışıkceviz, fındık ve bademe biraz dahindistan cevizi, pudra şekerikatılır. Parmak şeklindeki havuçtatlıları bulanır, tabaklaradizilir. Misafire ikramda pek makbulbir tatlı olur.