atlı


Results for "atlı"

Recipes Glossary

TATLILAR-GÜLLAÇ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI6 yaprak güllâç 1. Sütün yarısı şekerle kaynatılır.3 bardak süt Bir tarafa bırakılır, soğutulur.1 bardak toz şeker 2. Sütün kalan yarısı da sade olarak1 çay bardağı iç kaynatılır, soğutulur.(dövülmüş ceviz vb.). 3. Güllâçların yaprak halinde bütünolarak sığacağı bir tepsiye şekersizsüt soğuk olarak dökülür. Güllâçlarbirerbirer bu süt içerisindeyumuşatılır. Ancak sütte fazlabırakılmayıp, hafif yumuşakbükülecek şekilde iken çıkarılır.4. Çıkarılan bu güllâç, bohça katlargibi katlanır, dört köşe halinegetirilir. İçerisine dövülmüş cevizkatılır. Cevizler görünmeyecekşekilde kapatılır, alt üst ederekdüz bir tabağa sıralanır. Böylecealtı adet güllaç bittikten sonraayrılan şekerli süt üzerine dökülür.Zaman zaman kaşıkla üstlerinin kurukalmaması için kenardan alınan sütüzerine dökülür. Güllâçlar sütü tamçektikten sonra tabaklara alınır.Gül suyu serpilerek sofrayagötürülür.5. Güllâçlar yapıldıktan sonra hemenyenmelidir. Bekletilirse sütlüşurubunu çeker. Kurumaya başlar, ozaman yedekte şekerli sütbulundurmak lâzımdır. Yeneceğindeher tabak üzerine dökmek gerekir.NOT:Genellikle iç olarak Güllâçlarakaymak, ağartılmış, dövülmüş badem;dövülmüş ceviz, evvelce pişirilipsoğutulmuş koyuca muhallebi,dövülmüş fıstık, dövülmüş fındıkkonur. Güllâçlar içe konan ne iseona göre ad alırlar.Dikkat:Güllâç alırken tazesini almaklazımdır. Bayat güllâçlar peklezzetli olmaz, yapılan masrafadeğmez.
Recipes Glossary

TATLILAR-KARAMELLİ MUHALLEBİ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 yumurta 1. Önceden bir yumurta çırpılır,3 su bardağı süt buna soğuk süt, nişasta, şeker (BirYarım su bardağı su buçuk bardak şekerden 2 çorba kaşığı3 çorba kaşığı şeker karamel için ayrılır) eklenip,nişasta iyice karıştırılır. Bir kenara1 kibrit kutusu konur.büyüklüğünde margarin 2. Kuru bir tencerenin dibine,1.5 su bardağı toz ayırdığımız 2 çorba kaşığı şekerşeker konur. Tencere hafif ateş üzerine1 fincan iri kıyılmış oturtulur. Şeker eriyip, birazfındık. esmerleşinceye kadar karıştırılmadanocakta tutulur. Üzerine yarım bardaksu dökülür, eriyinceye kadarkaynatılır.3. Buna evvelce hazırlanmış olan birnumaradaki malzemeler eklenir, tahtabir kaşıkla devamlı karıştırılarakkoyulaşıncaya kadar pişirilir.İneceğine yakın margarin eklenir,bir taşım daha kaynatılır, ocaktanalınır.4. Uygun servis kaplarına alınarakbuzdolabında soğutulur. Servisyaparken üzerine kıyılmış fındıkserpilir.
Recipes Glossary

TATLILAR-KAYMAÇİNA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak koyun sütü 1. Süte şeker katılarak güzelce6 yumurta pişirilir. Ocaktan alınır, soğumaya1 bardak şeker bırakılır.2. Altı yumurta kırılır, beyazıylabirlikte güzelce çırpılır, soğuyansüte karıştırılır.3. Yumurtayla şekerli süt tekrargüzelce karıştırılır, bir tepsiyedökülür. Sıcak fırına sürülür. Üzeripul pul kahverengi oluncaya kadarpişirilir.4. Soğutulduktan sonra hemenyenilmelidir. Bir kısmı ayrılıpbekletilmez, hepsi birden yenir.Parçalandıktan sonra biraz duruncasulanır.NOT:Bu tarifi Pirlepe'den gelensoydaşlarımızdan aldık. OradaTürkler arasında pek meşhurmuş,unutulmasını istemedik.
Recipes Glossary

TATLILAR-KAYMAÇİNA (2)

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak koyun sütü 1. Süt kaynatılır, soğutulur.6 yumurta 2. Soğutulmuş veya ılık haldeki6 kaşık un sütten bir miktar alınır. İçerisine1 fincan şeker. elenmiş un katılır. İyiceŞurubu için: karıştırılır ki un içerisinde top2 bardak şeker top kalmasın.1.5 bardak su 3. Ayrı bir kapta sarısıyla birliktealtı yumurta köpük haline gelinceyekadar aralıksız dövülür.4. Hazır sütün içerisine dövülenyumurtalar, bir fincan şeker vesütte ezilen un katılır. Hepsikarıştırıcı telle dövercesinekarıştırılır. Hafif yağlanmıştepsiye dökülür. Ve hafif ısıdakifırında üzeri pembeleşinceye kadarpişirilir. Fırından çıkınca; evvelcehazırlanan iki bardak şeker ve birbuçuk bardak su ile yapılan şerbetsoğuk olarak dökülür. Şurubunuçekince yenir.NOT:Bu ikinci tarifi de Rumeli'nin İpektarafından gelen soydaşlarımızdanaldık. Orada Türkler'in yüzlerce yılbu tatlıyı yapıp, yedikleri yakınbir dostumuzdan öğrenildi, burayakaydedildi.
Recipes Glossary

TATLILAR-KAZANDİBİ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 bardak halis süt 1. Süt iyice kaynatılır, şekeri1 fincan pirinç unu konur yine kaynatılır.1 fincan nişasta 2. Ayrı bir kapta pirinç unu ve1 bardak toz şeker nişasta birlikte soğuk su ile duruca1 fiske tuz. eritilir..3. Kaynayan şekerli sütten birkaçkaşık pirinç unlu nişasta eriyiğinekonur, hemen karıştırılır.4. Üç numaradaki bu karışımkaynamakta olan süte yavaş yavaşkarıştırılarak akıtılır. Bir tahtakaşıkla dibini de kazıyarak çabukçabuk 20-30 dakika kadar iyicemuhallebi koyulaşıncaya kadarpişirilir.5. Kalınca bir tepsiye gayet hafifyağ (sade yağı olursa daha iyi olur)sürülür. Pişen muhallebi bir buçukparmak kalınlığında düzgüncedökülür.6. Kızgın ateş üzerinde kenarlardanbaşlayarak tepsiyi çevire çevirealtının yanık bir hal alması teminedilir. Bu işlem biraz beceriisteyen bir iştir. Dibinin hertarafı güzelce tutturulduktan sonraateşten alınır. İyice soğumaya terkedilir. Hatta buzdolabına konur.Kare halinde parçalara kesilir. Birspatula ile dibi kazınarak alınır,servis tabağına ters yüz edilerekkonur. Üzerine gül suyu dökülür.NOT:Kazandibi fırında pişirilirsefırının yalnız altı yakılır veyalnız altı kızartılır. Fırındançıkar çıkmaz hemen tepsi soğuk suyaoturtularak, soğutulur.