budget


Results for "budget"

Dictionary of Economics

BUDGET PROPOSAL

(Dictionary of Economics) :
BÜTÇE TASARISIBakanlıkların kendi gelir ve gider bütçelerinin hazırladıktan sonra bunların birleştirilmesi ile oluşturulan ve devletin yıllık genel bütçesinin çekirdeğinin oluşturan tasarı mahiyetindedir. Türkiye'de her bakanlık kendi bütçesinin hazırladıktan sonra bunları Maliye ve Gümrük Bakanlığı'na göndermektedir. Bu Bakanlık'ta diğer bakanlıklardan gelen bütçeleri kendi bütçesi ile birleştirerek devletin yıllık genel bütçe tasarısını hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunmaktadır. Bütçe tasarıları mali yıl başından en az üç ay önce TBMM'ye sunulmaktadır.
Dictionary of Economics

BUDGETING PRINCIPLES

(Dictionary of Economics) :
BÜTÇE İLKELERİKamu bütçelerinin işlevlerini yerine getirebilmek için uyulması gerekli iki ilke vardır: a)Genellik İlkesi: Tüm kamusal gelir ve giderlerin her türlü ayrıntısı ile bütçede yer almasıdır. Eğer bazı kamusal gelirler bazı kamusal hizmetlerin karşılığı sayılabiliyorsa, bu durum bütçenin genel ilkesine uyulduğunu gösterir. b)Birlik İlkesi: Kamu kesiminde mevcut tüm üreticilerin gelir ve giderlerinin bir tek bütçe içinde gösterilmesidir. Eğer bu ilkeye uyulmut ise, tüm kamu kesimi tek bir üretici birim olarak kabul edilir.
Dictionary of Economics

BUDGETING PROCESS

(Dictionary of Economics) :
BÜTÇE SÜRESİBütçenin yürütme organı tarafından hazırlanması, yasama organında onanması ve uygulanmasından sonra yine bu organ tarafından denetlenmesi aşamalarını içeren süreçtir.
Dictionary of Economics

CAPITAL BUDGETING

(Dictionary of Economics) :
YATIRIM BÜTÇESİGetirileri bir yıldan daha uzun bir dönemi kapsayan varlıklara yapılacak yatırımlar veya yatırım projeleri ile ilgili uzun vadeli planlama sürecidir.
Dictionary of Economics

CASH BUDGET

(Dictionary of Economics) :
NAKİT BÜTÇEBelirli bir dönem içerisinde, işletmenin alacaklar, net nakit, ödemeler gibi nakit akışlarını gösteren bir programdır. Nakit bütçenin düzenlanmesinin amacı, işletmenin nakitlerinin yönetilmesidir.