büyü


Results for "büyü"

Philosophical Dictionary

Büyük Önerme.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Kübra, Fr. Mjeur). Bir tasımda büyük terimin bulunduğu öncüllere büyük önerme denir. Örneğin, "Bütün insanlar ölümlüdür - Sokrates de insandır - Öyleyse Sokrates de ölümlüdür" tasımında ölümlü büyük terimini kapsayan ilk öncül büyük önermedir, ikinci öncül küçük önerme ve sonuncu önerme de vargı'dır. bkz. Önerme.
Philosophical Dictionary

Büyük Terim.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Hadd-i ekber, Fr. Grand terme). Bir tasımda vargının sıfatına büyük terim denir. Örneğin, "Bütün insanlar ölümlüdür - Sokrates de insandır - Öyleyse Sokrates de ölümlüdür" tasımında vargının yüklemi olan ölümlü terimi büyük terim'dir. Görüldğü gibi bütün sonuç ona yükletilmektedir. Bu tasında Sokrates'in ölümlülüğü tanıtlanmak isteniyor ve sonuca varmak için onun insan oluşundan yararlanıyor. Bu tasımda insan terimi, küçük terim'dir. bkz. Terim.
Philosophical Dictionary

Büyüten Tümevarım.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Bacon istikrası, Fr. Induction Baconienne). Bacon tümevarımı... İngiliz düşünürü Bacon, bir cinsin çeşitlerinde saptanan ortak hallerden o cinsin bütünü üstünde yasalara varılabileceğini ileri sürmüştür. Örneğin, "Güvercin, serçe, bıldırcın kuştur - Güvercin, serçe, bıldırcın uçucudur - Öyleyse bütün kuşlar uçucudur". Görüldüğü gibi Bacon tümevarımı az sayıdaki olaylardan elde ettiği saptanımı henüz bilinmeyen olaylara da yaymakta ve genişletmektedir. Buna karşı Aristoteles'in biçimsel tümevarımında elde edilen genel sonuç deney ya da gözlemin sayısıyle sınırlıdır. Büyüten tümevarım (Os. İstikra-i müvessi, Fr. Induction amplifiante) deyimi, Aristoteles'in biçimsel tümevarım'ı karşılığında kullanılır. bkz. Tümevarım.
Psychology, Dictionary

Büyüklük hezeyanı

(Psychology, Dictionary) :
megalomanik hezeyan
Sociological Dictionary

BÜYÜK ADAM SOSYOLOJİSİ [İng. sociology of Magnific

(Sociological Dictionary) :
E. Durkheim'da ve Z. Gökalp'de dikkati çeken "büyük Adam Sosyolojisi" her iki sosyologun da, sosyal realiteye ağırlık vermelerine rağmen, ferdî ve onun tesir gücünü de inkâr etmediklerin göstermektedir. Gökalp 1914-1924 arasındaki Türkiye devlet adamlarından bazılarına övücü şiirler yazdığı için tenkit edilmiştir. Bir anlayışa göre, tarihi yoğuraneses amil büyük adamın kendisidir ve tarihe şekil vermektedir.Gölkap, büyük adam tiplerini bir tasnife tabi tutmaktadır. İlk olarak; askerî, siyasî, sosyal ve dinî hayatta rol oynayarak yenileme hareketlerine imkân sağlamışlardır. Yerine getirdikleri sosyal rollerle tarihî yoğuran bu tiplere Gökalp, müceddit (Fındıkoğlu, Z. F., 1971)