doğa


Results for "doğa"

Philosophical Dictionary

Doğaüstücülük.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Mafevkattabiiye, Fr. Subernaturalisme, supranaturalisme, surnaturalisme). Doğa dışı olaylara inanç öğretisi... Ruhçu dinlerin tümü, sihircilik ve büyücülük, aklın ancak Tanrısal vahiyle tamamlandığını savunan Reinhard ve Planche öğretileri doğaüstücüdürler. bkz. Metafizik, Din, Teürji, Ruh Çağırıcılık, Bağı.
Chemical Dictionary,

Doğal radyoaktiflik

(Chemical Dictionary,) :
Atom numarası 83'ten büyük olan elementlerin kendiliğinden çeşitli ışımalar yaparak yeni elementlere dönüşmesi
Sociological Dictionary

TÜRKDOĞAN, Orhan [1928-]:

(Sociological Dictionary) :
1928 Yılında Malatya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı ilde tamamlandıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sosyoloji ve Felsefe Bölümüne devam etti. 1955 yılında bu bölümden mezun olduktan sonra Malatya Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. 1959'da Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji asistanlığına atandı. 1962'de doktor, 1967'de doçent, 1971'de de profesör oldu. Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu. 1972'de doçent, 1971'de de profesör oldu. Atatörk Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu. 1972-1980 yılları arasında Almana ve İngiltere'de Türk İşçileri üzerine araştırmalar yaptı 1985 yılında Gazi Üniversitesi İdari Bilimler Yüksekokulu'nda da görev aldı.Prof. Dr. Türkdoğan, vakıf olduğu derin sosyolojik bilgi birikimini araştırma yoluyla sosyal meselelere taşıyabilmiş bir ilim adamı olarak dikkati çekti. Köy ve gecekondu araştırmalarının yanısıra, Rusya'dan göç edip Kars'a yerleşmiş olan Malakanlar, Bölge kalkınması, Erzurum'da 38 köy üzerinde sağlık-hastalık sistemi, Almanya'da Türk İçilerinin ve genç nesillerin durumu, halk ve aydın kültür, kitle kültürü, mezhepler, etniklik, sanayileşme ve sosyal değişme gibi konularda bir sosyolog olarak ülkenin sosyal dinamiklerini analizci bir başkışla yaklaştı ve saha çalışmaları yaptı.Dikkat çeken ve 36'ya varan kitapları arasında aşağıdaki örnekler verilebilir."Ziya Gökalp Sosyolojinin Temel İlkeleri" (1987), "Sosyal Hareketlerin Sosyolojisi" (1988), "Değişme-Kültür ve Sosyal Çözülme" (1980), "Max Weber, Günümüzde ve Türkiye'de Weber'ci Görüşler" (1985), "Kemalist Modelde Fert ve Devlet İlişkileri" (1981), "Sosyal Şiddet ve Türkiye Gerçeği" (1985), "Bilimsel Değerlendirme ve Araştırma Metodolojisi" (1989), "Sanayi Sosyolojisi, Türkiye'nin Sanayileşmesi" (1981), "Doğu Anadolu'nun Sosyal Yapısı" (1987)TÜKİYE [İng. Türkiye]: Türk milletinin yaşadığı coğrafya, yurt, vatan. Batılıların Anadolu ve Rumeli'nin müslümanlara yönetilen kısmına verdikleri isim.Coğrafi ad olarak "Türkiye" (Turkia) tabirine ilk defa Bizans kaynaklarında rastlanmaktadır. Türkiye tabiri VI. asırda Orta Asya İçinde kullanılmıştır. IX. ve X. asırlarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar olan sahaya bu ad verilmiştir. Doğu Türkiye Hazar'ların ülkesi, Batı Türkiye ise Macar ülkesi olarak isimlendirilmiştir. XIII. asırda Türk Devleti zamanında Mısır ve Suriye'ye Türkiye denilmiştir. Anadolu ise, XII. asırdan itibaren Türkiye (Turcia) olarak tanınmıştır. (Kafesoğlu, İ, 1983, Turan, O., 1965)
Dictionary of Economics

DOĞAL DÜZEN

(Dictionary of Economics) :
Doğal düzen kavramı ilk önce Fizyokratlar tarafından kullanılmıştır. Fizyokratlara göre dünyada doğal bir düzen vardır. Doğal düzen kavramı Merkantilistlerin müdahalecilik doktrinine karşı geliştirilmiş bir tepkidir. Buna göre doğal düzen ilahi bir düzendir. Bu düzende kişiler çıkarları yönünde hareket etme hakkına sahiptir. Bu anlayışta doğal düzen özel mülkiyet ve serbest girişime dayandığı için devlet müdahalesi olmaksızın kendi kendine işlemektedir. Fizyokratlar doğal düzen kavramından hareket ederek, Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler anlayışına ulaşmışlardır.Adam Smith de Fizyokratlar gibi doğal düzenin varlığını kabul etmekteydi. Ancak Smith doğal düzen kavramını Fizyokratlardan farklı bir biçimde yorumlamıştır. Fizyokratlar doğal düzeni inistik ve metafizik açıdan açıklamışlardır. Smith ise iktisadi düzeni Tanrının değil, bireyin eylemi olarak kabul etmiştir.Doğal düzen yandaşlarına göre, bireyler kendi çıkarlarını hesaplayarak giriştikleri eylemler bir araya gelince, topluma yararlı bir düzen ortaya çıkar. Serbest rekabet koşulları, bireysel davranışlar ile toplum çıkarı arasında kendiliğinden bir denge kurar.
Dictionary of Economics

DOĞAL FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Doğal fiyat kavramı ilk defa Adam Smith ve David Ricardo tarafından kullanılmıştır. Doğal fiyat maliyete eşittir. Doğal fiyat piyasa fiyatı ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Piyasa fiyatı arz ve talep dalgalanmalarından etkilenen ve doğal fiyatın üstünde ya da altında bulunabilen bir fiyattır. Uzun dönemde rekabet koşulları altında doğal fiyat piyasa fiyatı ile eşitlenme eğilimindedir.