düz


Results for "düz"

Biology Glossary

Düz kas

(Biology Glossary) :
İç organların hareketini sağlayan ve istemsiz çalışan, demetler alinde, uzun, iğ biçimli, tek çekirdekli kas hücrelerinin bağ dokusu içerisinde meydana getirdiği kas tipi.
Philosophical Dictionary

Öncel Düzen.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Aheng-i ezelî, Fr. Hermonie Preetablie). Leibniz'in ileri sürdüğü önceden kurulmuş Tanrısal düzen... Alman düşünürü Leibniz'e (1646-1717) göre Tanrı, bütün yaratıklar arasında uyumlu bir düzen kurmuştur. Her şey önceden belirlenmiştir ve insanlar olası dünyaların en yetkininde böylesine bir uyum içinde yaşamaktadır (optimizm). bkz. İyimserlik.
Sociological Dictionary

DÜZEN [İng. Order]:

(Sociological Dictionary) :
Düzen, yapı olarak da düşünülmektedir. Nitekim, A. Comte düzenden yapıyı (sosyal statik) anlaşmıştır. (Bkz. Comte, A.)Düzen, farklı fonksiyonlar ortaya koyan parçaların anlamlıbütünleşmesi ve birbirini tamamlamasıdır. Düzen istikrar anlamına da gelmektedir. Toplum hayatı düzensizliğe,yapısızlığaa ve yapı bozulmalarına uzun süre tahammül edemez.Düzen, sosyal denge anlamına da gelmektedir. (Bkz. Sosyal Denge)
Dictionary of Economics

DOĞAL DÜZEN

(Dictionary of Economics) :
Doğal düzen kavramı ilk önce Fizyokratlar tarafından kullanılmıştır. Fizyokratlara göre dünyada doğal bir düzen vardır. Doğal düzen kavramı Merkantilistlerin müdahalecilik doktrinine karşı geliştirilmiş bir tepkidir. Buna göre doğal düzen ilahi bir düzendir. Bu düzende kişiler çıkarları yönünde hareket etme hakkına sahiptir. Bu anlayışta doğal düzen özel mülkiyet ve serbest girişime dayandığı için devlet müdahalesi olmaksızın kendi kendine işlemektedir. Fizyokratlar doğal düzen kavramından hareket ederek, Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler anlayışına ulaşmışlardır.Adam Smith de Fizyokratlar gibi doğal düzenin varlığını kabul etmekteydi. Ancak Smith doğal düzen kavramını Fizyokratlardan farklı bir biçimde yorumlamıştır. Fizyokratlar doğal düzeni inistik ve metafizik açıdan açıklamışlardır. Smith ise iktisadi düzeni Tanrının değil, bireyin eylemi olarak kabul etmiştir.Doğal düzen yandaşlarına göre, bireyler kendi çıkarlarını hesaplayarak giriştikleri eylemler bir araya gelince, topluma yararlı bir düzen ortaya çıkar. Serbest rekabet koşulları, bireysel davranışlar ile toplum çıkarı arasında kendiliğinden bir denge kurar.
Dictionary of Economics

İLERİ REFAH DÜZEYİ

(Dictionary of Economics) :
İktisadi büyümenin son safhasıdır. Bu aşamada, ekonomid tüketim malları ve hizmetlerine ağırlık verilmeye başlanır. Toplum, arzdan çok talebe, üretimden çok tüketimle ilgilenmeye başlar. Sosyal güvenlik ön plana çıkar, okuma yazma oranı yüksek bir seviyeye ulaşır, çocuk ölüm oranları düşer, kişi başına kağıt tüketimi artar.