fasulye


Results for "fasulye"

Plants Glossary

soyafasulyesi (soja hispida)

(Plants Glossary) :
Baklagiller familyasından; 1 - 1,5 m boyunda, bir yıllık otsu bir tarım bitkisidir. Çiçekleri menekşe sarısı rengindedir. Tohumu küre şeklinde, üzeri pürtüksüzdür. Bir yanında siyah leke vardır. Besleme gücü yüksek bir gıdadır.Faydası : Vücudun geliişmesini sağlar. Şeker hastaları için faydalıdır. Sinirlerin ve adalelerin güçlenmesini sağlar. Zihin yorgunluğunda faydalıdır. Nekahat devresinin kısalmasını sağlar. Guatr olanlar kullanmamalıdır.
Recipes Glossary

ETLİ KURU FASULYE

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak kuru fasulye 1. Bir gün evvel bol suda ıslatılmış2 adet soğan kuru fasulyenin suyu dökülür. Tekrar250 gram kuşbaşı et yıkanır. Yine bol su katılır,2 kaşık yağ haşlanır. Üzerindeki köpükler2 adet domates alınır, iyice pişirilir.Yarım kaşık salça 2. Ayrı bir tencerede yağ, çentilmişKâfi miktarda tuz soğan, kuşbaşı et birliktekarıştırılır, ateşe konur,kapatılmadan karıştırarak suyuçektirilir, kavrulur.3. Üzerine salça konur, tekrarbirkaç dakika karıştırılır. Dahasonra küçük parçalara bölünmüşdomatesler katılır, onunla dakavrulur.4. Tencerenin üzerine kâfi miktardasu konur, ağzı kapatılarak etleriyice pişirilir. Ara sıra iki parmakarasında etlerin pişip pişmediğikontrol edilir. Etler yumuşak birhal alınca evvelce pişirilenfasulyeler soğuk su ile yıkanaraküzerine dökülür, karıştırılır. Suyuazsa yemeğin üzerine basacak kadarsu ilave edilir. Tuzu konur,pişirilir.NOT:Kuru fasulye bizim milliyemeklerimizdendir. Besin değeriyüksektir. Domates salçası yerineacı biber salçası, veya birkaç tanekuru acı biber katılır. Kuşbaşı etyerine sucuk veya köfte dekatılabilir.
Recipes Glossary

FASULYE PİYAZI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak ayıklanmış 1. Fasulyeler bir gün evvelirice kuru fasulye ayıklanır, yıkanır, bol su ile2 orta boy soğan ıslatılır.1.5 fincan zeytinyağı 2. Ertesi gün ıslanan fasulyeler2 yumurta yıkanır, bolca su konur. Ateşte1 limon veya sirke pişmeye bırakılır. İlk kaynamada10 tane kadar zeytin üzerine gelen köpükler delikli bir1 küçük demet kepçe ile alınır, atılır. Sonramaydanoz kapağı kapatılarak fasulyelerYeterince tuz. yumuşayıncaya kadar kaynatılır.3. Pişen fasulyelerin suyu süzülür,soğuk su ile yıkanır, tabaklarabölünür. Üzerine halkalar halindeince doğranmış soğan döşenir, tuzserpilir, zeytinyağı dökülür.Halkalar halinde katı pişmişyumurtalar ile süslenir, zeytinleriserpiştirilir. Limon sıkılır veyasirke dökülür. Hepsinin üzerinekıyılmış maydanoz serpilir.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI FASULYE PİLAKİSİ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak kuru 1. Kuru fasulye ayıklanır, yıkanır. Bolfasulye (iri cins) suda akşamdan ıslatılır.3 baş soğan 2. Ertesi gün ıslatılan suyu dökülür.5-6 diş sarmısak Yine bol su içerisinde fasulyeler2 tane havuç haşlanır.1 küçük demet 3. Bir tencereye bir bardaktan eksikmaydanoz zeytinyağı dökülür. Üzerine halkalar1 bardaktan eksik halinde doğranmış soğan, 5-6 dişzeytinyağı sarmısak, yarım parmak uzunluğunda veYeterince tuz bıçak sırtı kalınlığında kesilmişhavuçla birlikte ateş üzerine konur.Soğanların çok hafif sararmasına kadarateşte karıştırılarak kavrulur.4. Haşlanan fasulye soğuk su ileyıkanır. Tenceredeki malzemeler üzerinedökülür, yetecek kadar tuz, az su,kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyicepişinceye kadar ocakta tutulur.5. Ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra yanında birer parçalimonla servis yapılır.NOT:3 numaradaki işlem yapılırken soğanlarsarartıldıktan sonra kabuğu soyuluprendelenmiş iki domates de katılır,birkaç dakika domateslerle de kavrulur,sonra dört numaradaki işleme devamedilir. Böylece pilakimiz daha lezzetliolur.
Turkish - English dictionary

çalıfasulyesi

(Turkish - English dictionary) :
,-ni string beans withlarge edible pods and small beans.