geliş


Results for "geliş"

Dictionary of Economics

TÜRKİYE’DE BANKACILIĞIN GELİŞMESİ

(Dictionary of Economics) :
18. yüzyıl ortalarında başlayan bankacılık faaliyetlerini önceleri sarraflar yapıyorlardı. İlk banka İstanbul Bankasıdır. 1847de iki Galatalı banker tarafından kurulmuştur. Bu bankanın kambiyo istikrarını sağlayamaması nedeniyle 1856da merkezi Londrada olan Bank-ı Osmani kurulmuştur. 1860daki buhran sırasında Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan bankaya devredilmiştir. Daha sonra 1860da Galata bankerleri tarafından Türkiye Bankası kurulmuştur. Müteşebbislerin amacı bu bankayı resmi bir devlet bankası haline getirip banknot ihracı ayrıcalığını elde etmeti. Ancak ortaklardan birinin tutumu yüzünden bu hakkı elde edemediler ve sonra bu banka tasfiye edildi. Türkiye Bankasının başarısızlığından sonra Fransız ve İngiliz müşterek sermayesi ile kurulan Osmanlı Bankasına imtiyaz verilmesi yoluna gidilmiştir. Tanzimattan sonra Galata bankerleri ve doğrudan doğruya veya yabancı sermayedarlarla daha bir takım bankalar kurmuşlardır.
Dictionary of Economics

İHRACATI GELİŞTİRME ETÜDÜ

(Dictionary of Economics) :
İhracatı Geliştirme Etüdü (İGEME), dış pazarlardaki rekabet gücümüzü attırmak amacıyla yapılan faaliyetleri kapsmaktadır. Bu etüd, özel hukuk hükümleri uyarınca kurulmuştur.
Dictionary of Economics

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME HARCAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Temel araştırma, uygulamalı araştırma ve geliştirme gibi faaliyetler için yapılan harcamalardır. Temel araştırma, önceden planlanmış, belirli ticari bir amacı olmayan bir faaliyet türüdür. Uygulamalı araştırma, belirli bir ticari hedefe ulaşma veya bir buluşu kâr getirici duruma sokma falliyetidir. Geliştirme ise, mevcudun daha yetkin bir duruma getirilmesine yöneliktir.
Dictionary of Economics

AZGELİŞMİŞ ÜLKE

(Dictionary of Economics) :
İktisadi kalkınma düzeyine ulaşamamış, ulusal geliri ve tasarruf düzeyi sanayileşmesi için gerekli yatırımların finansmanına yetmeyen ülkelerdir. Azgelişmiş bir ülke, döviz gelirlerinin büyük bir bölümünü genellikle ilksel ürün (temel madde) ticaretinden sağlar ve dünya ticaretinde bu malların fiyatlarındaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenir. Tarıma dayalı ekonomi, yetersiz beslenme, okuma yazma oranının düşüklüğü, bebek ölümlerinin fazlalığı, yüksek doğurganlık, vb. az gelişmiş ülkelerin ortak özelliklerindendir.
Environmental Glossary

AZGELİŞMİŞ ALAN

(Environmental Glossary) :
[ Depressed area ] Ekonomik ve fiziksel gerileme gösteren bölge.