TAKVÎM


Results for "TAKVÎM"

Islamic Glossary

AHSEN-İ TAKVÎM

(Islamic Glossary) :
En güzel boy ve sûret. Bedenen ve rûhen en güzel olan.Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:Biz insanı ahsen-i takvîm üzere yarattık. (Tîn sûresi: 4)
Islamic Glossary

Hicrî Kamerî Takvim

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin Medîne'ye hicret ettiği senenin Muharrem ayının birinci gününübaşlangıç olarak alan ve gökteki ayın, dünyâ etrâfında on iki defâ dönmesiyle bir yılıtamamlayan takvim.
Islamic Glossary

Hicrî Şemsî Takvim

(Islamic Glossary) :
Resûlullah efendimizin Medîne'ye hicreti esnâsında Kubâ köyüne ayak bastığı Rebî'ul-evvelayının sekizinci Pazartesi gününe rastlayan mîlâdî Eylül ayının yirminci gününü başlangıç vegüneş yılını esas alan takvim.
Islamic Glossary

TAKVÎM

(Islamic Glossary) :
Zamânı; sene, ay, hafta, gün ve saat gibi sâbit bölümlere ayıran, dînî-millî gün ve bayramlarıgösteren cetveller.Ramazân-ı şerîfin birinci gününü anlamakta takvimlere güvenilmemelidir. Çünkü oruç,gökte yeni ayı görmekle olur. Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem; "Hilâli görünceoruca başlayınız!" buyurdu. Hâlbuki hilâlin doğması, görmekle değil, hesabladır ve hesapsahîh (doğru) olup, hilâl hesâbın bildirdiği gece doğar. Fakat, o gece görülmeyip, bir gecesonra görülebilir ve oruca, hilâlin doğduğu gece değil, görüldüğü gece başlamak lâzımdır.Çünkü dînimiz böyle emir buyurmuştur. (İbn-i Âbidîn)Gökte, Ramazân-ı şerîf hilâlini aramak, bir ibâdettir. Ramazân-ı şerîfin başlangıcını öncedenhaber vermek, İslâmiyet'i bilmemek alâmetidir. Kurban bayramının birinci günü de, Zilhicceayının hilâlini görmekle anlaşılır. Zilhicce ayının dokuzuncu Are fe günü, hesâbla, takvîmleanlaşılan gün veya bundan bir gün sonra olur. Bundan bir gün önce olamaz. (M. SıddîkGümüş)Namazın sahîh olması için, vakti girdikten sonra kılınması ve vaktinde kılındığını bilmekşarttır. Vaktin girdiğinde şüpheli olarak kılıp, sonra vaktinde kılmış olduğunu anlarsa, bunamazı sahîh olmaz. Vaktin bilinmesi vakitleri bilen âdil bir müslüm anın okuduğu ezânıişitmekle olur. Ezânı okuyan âdil değil ise (veya âdil müslümanın hazırladığı takvîm yoksa)kendisi vaktin girdiğini araştırıp, kuvvetli zan edince kılmalıdır. (İbn-i Âbidîn)