hit
İŞTİRAKÇİ MÜŞAHİT [İng. Participant Observer]:
(Sociological Dictionary) :
Araştırıcının grubu içten bir bakışla tetkik etmesi için grup hayatına gözlemci olarak katılmasıdır. (Bkz. Aktif Müşahade)
ŞEHİT [İng. Martyr]:
(Sociological Dictionary) :
İslâmda büyük bir derecedir. Allah yolunda vatan, millet, bayrak ve din gibi kutsal müessese ve semboller uğruna can verebilen Müslümanlara ait ulvî bir sıfattır. Kavramını çoğul ali "şüheda"dır.Kuran-ı Kerim'de "Allah yolunda ölenlere ölüler demeyiniz. Onlar diridirler ama siz sezemezsiniz" (Bakara Suresi), "Sizden şehit olanlara mahzun olmayınız, siz daha üstünsünüz" (Ali İmran Suresi) buyrulmaktadır. Türk Milleti diğer milletlerden farklı olarak askere düğüne gider gibi uğurladığı evlâdı ile gurur duymuş ve Orduyu "Peygamber Ocağı" olarak görmüştür. Türk milleti şehidleri ile daima gurur duymuş heşidler ve şehid aileleri ayrı bir saygı görür. Çünkü şehidler milletimizin kalbinde, zihninde canlı ve yaşayan varlıklardır. Onlar millî varlığımızın sürdürülmesinien büyük teminatındırlar.Türk Milletinin vatan savunmasına verdiği önem "Mehmetçik" kavramı ile semboleşmiştir. Diğer bazı toplumlara "meşhul esker" olarak iade edilen bu kavram bizde "Mehmitçik" olarak müşahhaslaşmıştır.Türk Milletinin bu özelliği Türk edebiyatına da yansımış, gerek nesir gek nazım şeklindeki eserlerde ifadesini bulmuştur. Bunlardan en öneli izleri Mehmet Akif'in "İstiklâl Marşı" ve "Çanakkale Şehitleri" iirlerinde, Yahya Kemal'in "Vatan" şiirinde, Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" şiirinde, Orhan Şaik Gökyay'ın "Bu Vatan Kimin" şiirinde, XX. Yüzyıl Milli Edebiyat Cereyanın temsilcilerinin eserlerinde, Mehmet emin yurdakul Halide Edib adıvar, Süleyman Nazif, Ahmet Hikmet Müftüoğlu gibi değerli yazarlarımızın eserlerinde görmekteyiz. (Banarlı, N. S., 1971)
TANYOL, Cahit [1914]:
(Sociological Dictionary) :
Yılanda Gazinantep'in Nizip ilçesinde doğmuştur. Edebiyat, sosyoloji ve felsefe öğrenimi görmüştür. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'ne asistan olarak girmiştir. Burada 1946 yılında doktor, 1953 yılında doçent ve 1961 yılında da profesör olmuştur.Tanyol bir çok yayın organında çeşitli sosyal meseleler ile ilgili makaleller yayınlamıştır.Bazı yayınları arasında şunlar belirtilebilir: "Örf ve Âdetler Sosyolojisi Bakımından Sanat ve Ahlâk (1953), "Sosyal Ahlâk" (1960), "Kurtuluş ve Fetih Destani" (1969), "Sosyolojik Açıdan Din, Ahlâk, Laiklik ve Politika Üzerine Dialoglar" (1970), "Atatürk ve Halkçılık" (1981), "Türk edebiyatında Yahya Kemal" (1985), "Laiklik ve İrtica" (1989) "Çankaya Dramı" (1990), "Kürtler ile Türkler" (1993) (Kızılçelik, S. ve erjem Y., 1994).
ROSTOW, W. Whitman
(Dictionary of Economics) :
1916 yılında doğmuştur. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde profesör olarak görev yaptı. Rostowa göre toplumlar tarihsel bir çizgi içinde büyüme aşamaları vardır. Rostow toplumların beş aşamadan geçtiğini ileri sürmektedir. Bu aşamalar şöyle sıralanmaktadır:1) Geleneksel Toplum: Bu aşamada toplum doğayı anlamaya ve doğadan yararlanmaya yönelmemiş tersine kendini doğaya ayarlamaya çalışmıştır. Bilim ve teknikten yararlanılmadığı için kişi başına gelir düzeyi düşüktür.2) Geçiş Toplumu: Geçiş toplumu için en önemli koşul siyasal bütünlüğün sağlanması ve merkezi bir ulusal devletin kurulmasıdır. Geçiş toplumunda tarımın ağırlığı azalırken sanayi ekonomi içinde giderek daha önemli bir yer tutmaya başlar.3) Kalkış Aşaması: Bu aşamada yeni girişimci grup giderek büyür. Kaynaklar verimsiz harcamalardan verimli harcamalara yöneltilir. Sanayide olduğu gibi tarımda da yeni teknikler kullanılır.4) Olgunluk Aşaması: Bu aşamada milli gelirin % 10-20 kadarı yatırımlara aktarılır. Yeni sanayi kolları hızla yükselmeye başlar. Ekonominin tüm kesimlerinde modern teknoloji uygulanmaya başlar. Rostowa göre kalkış aşamasından yaklaşık olarak 60 yıl sonra olgunluk aşamasına girilir.5) Kitle Tüketim Çağı: Bu aşamada tüketim malları ve hizmetlerine ağırlık verilir. Toplum gelişmenin en ileri aşamasına girmiştir. Bu aşamada toplum bir refah toplumu durumuna ulaşır.
balanoposthitis
(Medicine and Hematology Glossary) :
balanopostit