MEKRÛH
Bey'-i Mekrûh
(Islamic Glossary) :
Aslı ve sıfatı İslâmiyet'e uygun ise de kendisine dînin yasak etmiş olduğu bir şey karışmışolan satış.Satın almıyacağı bir malın fiyatını, başka müşteriler arasında yükseltmek, iki kişi bir malınfiyatında uyuşmuş iken bu malı, daha yüksek fiyatla satın almak istemek Bey'-i mekrûhdur.
MEKRÛH
(Islamic Glossary) :
Hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey. Peygamber efendimizin beğenmediği ve ibâdetinsevâbını gideren şeyler. Yasak olduğu haram gibi kesin olmamakla berâber, Kur'ân-ı kerîmde,şüpheli delil ile, yâni açık olmayarak bildirilmiş veya bir sahâbînin (Peygamb er efendimizinarkadaşlarının) bildirmesi ile anlaşılmış olan yasaklar.Mekrûh olduğu bildirilen yasak işleri özürsüz yapmak günahtır. (Seyyid Abdülhakîm)Küçük ve büyük abdesti sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur. Namazarasında zorlarsa, namazı bozmalıdır. Bozmaz ise günâha girer. Cemâati kaçırsa bile, bozmasıiyi olur. Kerâhetle kılmaktan ise, cemâat sünnetini kaçırmak evlâdır. Na maz vaktini veyacenâze namazını kaçırmamak için mekrûh olmaz. (İbn-i Âbidîn)
TAHRÎMEN MEKRÛH
(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmdeki ve hadîs-i şerîfteki delîlinden zan ile anlaşılan yasak. Harama yakın olanfiil, iş. (Bkz. Mekrûh)Dinde vâcib ve sünnet-i müekkede olan emirleri kasden, bilerek ve özürsüz terk etmektahrîmen mekruhtur. Günâhı, harama yakındır. Tahrîmen mekrûhu bilerek işleyen âsî vegünahkâr olur. Tövbe etmezse, Cehennem'e gitmesine sebeb olur. Tahrîmen mekrûh i şlenerekkılınan namazın iâdesi vâcibdir, mutlaka lâzımdır. Eğer unutarak işlerse, sehv (unutma) secdesiyapar. (İbn-i Âbidîn)Tahrîmen mekrûhu işlemek, küçük günâh olur. (Tahtâvî)Abdest bozarken kıbleye önünü ve arkasını dönmek mekruhtur. (Halebî)
TENZÎHEN MEKRÛH
(Islamic Glossary) :
Yasak olmasına kuvvetli, açık bir delil, senet bulunmayıp, yapılması iyi olmayan şeyler.Dinde müekked, kuvvetli olmayan sünnetleri ve müstehabları yapmamak tenzîhenmekrûhtur. Tenzîhen mekrûhu işleyene azâb olmaz. Fakat ısrarla yapmaya devâm ederse, azâbolunmaya ve ibâdetlerin sevâbından mahrûm kalmaya sebeb olur. (Muhammed bin Kutbüddînİznikî)Dünyâ nîmetleri için gıbta etmek tenzîhen mekrûhtur. (M. Hâdimî)Namazda gözleri yummak tenzîhen mekrûhtur. Zihin dağılmasın diye yumulursa mekrûholmaz. (İbn-i Âbidîn)