kapalı


Results for "kapalı"

Sociological Dictionary

KAPALI UÇLU SORU [İng. Closed-ended Question]:

(Sociological Dictionary) :
Cevabı sistemleştirilmiş soru çeşididir. Sorular belirli kurala göre derecelendirilir. (Bkz. Likert Tipi Soru) Bunlar genellikle çoktan seçmeli sorulardır çevaplar "evet", "hayır" gibi karar bildiren soru olabileceği gibi, cevabı belirlenmiş, seçmeli soru ve bir veya birden fazla sorunun seçileceği çok seçenekli derecelendirilmiş sorular da olabilir. (Gökçe, B., 1992)
Dictionary of Economics

KAPALI EKONOMİ

(Dictionary of Economics) :
Dış ilişkilere bütünüyle kapalı, içeride üretilen bütün mal ve hizmetlerin yine içeride tüketildiği bir ekonomik yapı. Kapalı ekonomi kavramı ilk kez Alman iktisatçı Fichte tarafından kullanılmıştır (1800). En küçük kapalı ekonomi örneği Robinson Crusoe ile Cumanın canlandırdıkları sistemdir.Söz konusu romanda Crusoenun pazardan mal almaksızın ve satmaksızın, kendi ürettiğini kendi tüketerek ve ayrıca tüketmediğini tasarruf ederek kendi yaşamını nasıl sürdürdüğü anlatılmaktadır. Ortaçağdaki feodal sistem de kapalı ekonomiye örnek olarak gösterilir. Yabancı pazarlarla geniş ölçüde mübadele yapmayan ulusal ekonomiler için de kapalı ekonomi kavramı kullanılmaktadır. Örneğin 1854 yılına kadar Japonya, yakın dönemlere kadar Arnavutluk için kapalı ekonomi tanımlaması yapılmıştır.
Dictionary of Economics

KAPALI SİSTEM

(Dictionary of Economics) :
İktisatçıların genellikle teorik analizlerinde basitlik sağlamak amacıyla kullandıkları, dışalımla mal ve faktör alış verişinde bulunmayan ekonomi modeli.Kapalı sistem modellerinin yararı, etkenlerin sayısını azaltarak, konuyu en basit şekil ile incelenebilmesini mümkün kılmasıdır.
Environmental Glossary

KAPALI AKİFER

(Environmental Glossary) :
[ Confined aquifer ] Kaya katmanları arasında sıkışıp kalmış yer altı suyu.
Environmental Glossary

KAPALI SİSTEM

(Environmental Glossary) :
[ Closed system ] Dışındaki nesnelerle madde alışverişi olmayan sistem.