karşı


Results for "karşı"

Dictionary of Economics

POLİÇE KARŞILIĞI ÖDEME

(Dictionary of Economics) :
Dış ticarette uygulanan bir ödeme biçimi. Bu ödeme biçiminde malı gönderen ihracatçı, malın sevkinden sonra ithalatçı üzerine bir poliçe çekerek bunu sevk evrakı ve refah mektubu ile birlikte kendi ülkesindeki aracı bankaya verir. Bu banka söz konusu belgeleri ithalatçının ülkesindeki muhabirine yollar. Poliçenin vadesiz olması durmunda muhabir banka, ithalatçıdan poliçe bedelini tahsil ettikten sonra sevk evrağını ithalatçıya verir. Poliçe bedeli ihracatçı tarafından daha sonra muhabir bankadan tahsil edilir. Poliçenin vadeli olma durumunda, muhabir banka ithalatçının poliçeyi kabul etmesinden sonra sevk evrakını kendisine devreder. Vadeli poliçilerin ödeme süreleri 30-120 gün arasında değişir. Kabul edilen poliçeler ihracatçıya gönderiliri. İhracatçı poliçe bedelini vade sonunda tahsil edebileceği gibi, ciro da ettirebilir. (Ayrıca bk. Kabul Kredisi)
Dictionary of Economics

İTHAL VESAİKİ KARŞILIĞI AVANS

(Dictionary of Economics) :
İthal vesaiki karşılğı avans, ithal edilen mallar karşılığında gösterilmek suretiyle elde edilen kredidir.
Dictionary of Economics

AMORTİSMAN KARŞILIKLARI

(Dictionary of Economics) :
Sermaye mallarının zaman içinde aşınma, eskime yıkıma uğrama gibi nedenlerle elden çıkmasına karşılık olarak ayırılan paylardır.
Dictionary of Economics

VESAİK KARŞILIĞI ÖDEME

(Dictionary of Economics) :
Genellikle dış ticaret işlemlerinde kullanılan, ithalatçının yabancı bir ülkeden yollanan bir mal ile ilgili belgeleri alabilmek için ihracatçının talimat verdiği bankaya malın bedelini ödemesi işlemidir. Mal ile ilgili belgeler ancak bu işlemden sonra teslim edilebilir.
Dictionary of Economics

KARŞILAŞTIRMALI STATİK

(Dictionary of Economics) :
Karşılaştırmalı statik , iki ayrı zaman kesitinde denge durumlarının karşılaştırılmasıdır.Bu analizde , bir denge durumundan diğer denge durumuna ulaşma süreci sırasında , değişkenlerin hareketleri ile sürecin zaman boyutu göz önüne alınmamaktadır.