karşı


Results for "karşı"

Dictionary of Economics

KARŞILIKLI TALEP KANUNU

(Dictionary of Economics) :
İngiliz iktisatçısı J.S. Mill tarafından geliştirilen, dış ticarette fiyatların belirlenmesini açıklayan kanun. Ricardonun karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, bir ülkenin mallarının bir başka ülkenin mallarıyla değişim oranının hangi sınırlar içinde oluşacağını belirler. Karşılıklı Talep Kanunu ise, üretim maliyetlerinin belirlediği bu sınırlar içinde, fiyatın hangi noktada gerçekleşeceğini açıklamaya çalışır. Kanuna göre iki ülke arasındaki dış ticarette, değişimin gerçekleşeceği noktayı, dolayısıyla fiyatları, ülkelerin birbirlerinin mallarına olan karşılıklı talebi belirlemektedir.
Dictionary of Economics

KARŞIMENTO

(Dictionary of Economics) :
Gemi kaptanı, sahibi veya acentaları tarafuından düzenlenen ve malın teslim alındığını, kararlaştırılan şekilde sevk edilerek gönderilene teslim edileceğini nakledilmek üzere gemiye yüklenen malı ve taşıma koşullarını belirten hukuki bir belge. Dış ticaret işlemlerinin temel belgelerinden biri olan karşımento, aynı zamanda taşınacak malın mülkiyetini temsil eder. Alıcı varış limanında bu belge karşılığında malları teslim alabilir.
Dictionary of Economics

MAL KARŞILIĞI ÖDEME

(Dictionary of Economics) :
Dış ticaret işletmelerinde kullanılan bir ödeme biçimi. İthalat bedelinin, malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödeme biçimi. İthalat bedelinin, malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödemesini ifade eder. Bu tür ödemede ihracatçı, ithalatçının ülkesindeki yetkili aracı bankaya ya da o ülkede bulunan temsilcisine, önceden malın devir ve teslimine ilişkin belgeleri yollar ve bunların malın ulaşması halinde ithalatçıya verilmesini ister. Malın gelmesi ve ithalatçının malı teslim alması ile zilyetliği kendisine geçerken, sözkonusu belgelerin teslim alınması, malın mülkiyetinin ithalatçıya devrolunduğunu ifade eder.
Dictionary of Economics

MEVDUAT KARŞILIKLARI

(Dictionary of Economics) :
Mevduat bankalarının topladıkları mevduatın geri ödenebilmesinin güvencesi olarak merkez bankasına yatırdıkları ya da saklı tuttukları karşılıklar. Bu ilkeyi benimseyen bankacılık sistemlerinde bankalar ancak, toplam mevduatın belirli bir oranı olarak saptanan bu karşılıkların dışında kalan mevduatları kredi ya da yatırım yoluyla gelir sağlamak üzere kullanabilirler. Mevduat karşılıklar oranı ekonomideki para arzını denetlemek amacıyla kullanılan etkili bir para politikası aracı olarak da işlev görür. Bankaların mevduat karşılığı bulundurması ilk kez ABDde yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Türkiyede bankaların Merkez Bankasına yatırmak zorunda oldukları mevduat munzam karşılıkları oranı, Merkez Bankası Banka Meclisince Yüksek Planlama Kuruluna iletilir. Bankalar Kurulu kararı ile yürürlüğe girer. Mevduat karşılık oranları, vadeli ve vadesiz mevduat için farklı olarak belirlenebileceği gibi her iki mevduat türüne aynı oran da uygulanabilir.
Dictionary of Economics

MEVDUAT MUNZAM KARŞILIĞI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Mevduat Karşılıkları)