karşı


Results for "karşı"

Philosophical Dictionary

Uyuşyturulamaz Karşıtlık.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Tezad-ı mütebayine, Fr. Contradiction antagoniste). Toplumsal gelişmenin temel çelişkisi... Uyuşturulur karşıtlık (Os. Tezad-ı gayr-i mütebayine, Fr. Contradiction non-antagonistre)la birlikte kullanılır. Toplumsal gelişme, toplumsal ilişkilerde varlaşan çeşitli çelişmeleri içerir. Bu çelişmelerden çatışmaya dönüşene uyuşturulamaz ya da uzlaşmaz çatışmaya dönüşmeyene uyuşturulur ya da uzlaşır karşıtlık denir. Uyuşturulamaz karşıtlıklar üretici güçlerin uyuşturulamayan çıkarlarının kesinleyip çatışmaya dönüşmesini gerektirir. Uyuşturulamaz karşıtlık bir bakıma temel, bir bakıma gelip geçici bir çelişme tipidir. Temeldir, çünkü gittikçe yayılıp toplumun bütün yapısını belirler; gelip geçicidir, çünkü mutlaka bir nitelik değişmesini gerektirir ve aşılır. Uyuşturulur karşıtlıklar da eskinin yerini yeniye bırakmasıyle aşılırlar ama toplumsal bir çatışmaya dönüşmezler, çünkü çıkarları temelde aynı olanların temel ilişkilerinde değil ilineksel ilişkilerinde meydana çıkmışlardır. Çelişmeler, her olgunun olduğu gibi, toplumun da geliştircii gücüdür. Bunun içindir ki uyuşturulamaz karşıtlığın doğurduğu çelişme ortadan kalktığı halde uyuşturulur çelişmeler toplumun çeşitli alanlarında sürüp gider. bkz. Çelişme, Çatışma, Karşıtlık, Evrim ve Devrim, Tarihsel Özdekçilik.
Sociological Dictionary

KARŞI KÜLTÜR [İng. Counterculture]:

(Sociological Dictionary) :
Bazı durumlarda alt kültür meydana getiren ana, hâkim kültür kalıbından derece farkı gösterme özelliği, toplumun diğer alt kültürlerine veya hâkim gruba karşı olmayı da doğurabilir. Böylece, sadece derece farkı ie kalınmamış ama karşı olma, tepki duyma da ortaya çıkmış olabilir. Bu karşı olur, zıt değer hükümlerinden, inançlardan ve davranışlardan kaynaklanır.Meselâ, 1960'larda ve 1970 başlarında Amerikan toplmundaki fertçiliğe, rekabete ve materyalizme karı bir başkaldırı şeklinde gelişen "Hippilik" Almanya'da "Ne o-Nazi" hareketleri, Mısır'da "Müslüman Kardeşler Teşkilâtı", ABD'de "Ku Klux Klan" grupları buna birer örnektir. (Erkal, M.E., 1993)
Sociological Dictionary

KARŞILAŞTIRMA METODU [İng. Comparative Method]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal olayların ve olguların fizikî olaylar gibi metodlardan biridir. A.,Comte, E. Durkheim, bu medodun önemine işaret etmişlerdir."Bacon Levhaları"nı geliştireen (Bkz.Bacon, F.) John Stuart Mili,ise; sosyal bilimlerde sebep-sonuç ilişkilerini araştırmış ve "uygunluk", "ayrım", "beraber değişmeler" ve "tortu" kuralını geliştirmiştir. (Bkz. Bacon F.)Uygunluk kuralı; mümkün olduğu kadar çok ve çeşitli olaylar arasında karşılaştırmalar yapmak ve bu olayların sonucu etkileyen ortak yönlerini tespit etmek esasına dayanır.Ayrım kuralı; uygunluk kuralını tamamlar. Sebep teşkil eden bir olayın başka olayların sonucu etkilemediğini tespit etmek için kullanılır.Beraber değişmeler kuralı; sebep-sonuç ilişkisi araştırılan olaylar arasında sebep teşkil eden bir olaydaki değişmeler, sonucu da aynı şekilde değiştirdiği; buna karşılık sebep zannedilen olaylardaki değirmelerin sonucu itkilemediği durumu ifade eder.Tortu kuralı; yukarıdaki üç kuralla sebep-sonuç ilişkisi kurulmu olayların dışında tortu olarak ortaya çıkan olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmaktır. (Duvarger, M., 1990)
Dictionary of Economics

KARŞILAŞTIRMALI STATİK ANALİZ

(Dictionary of Economics) :
İki ayrı zaman kesitindeki denge durumlarını karşılaştıran analiz yöntem. Karşılaştırmalı statik analizde bir denge durumundan diğer denge durumuna ulaşma süreci içinde değişkenlerin hareketleri ve bu sürecin zaman boyutu dikkate alınmaz. Sadece iki ayrı denge durumu karşılaştırılır.
Dictionary of Economics

KARŞILIKLI EKONOMİK YARDIM KONSEYİ

(Dictionary of Economics) :
1949 yılında SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya ve Romanya tarafından kurulmuş olan bir ekonomik bütünleşme örgütü. Kısa bir süre sonra D.Almanya ve Arnavutluk da örgüte katılmış, 1962de Arnavutluk kuruluştan ayrılmıştır. Sonraları Moğolistan, Küba ve Vietnamın da dahil olduğu COMECONdan D.Almanya 1990 yılında Batı Almanya ile birleşmesi sonucunda fiilen kopmuştur. Yugoslavya, Çin ve Kuzey Kore COMECONun gözlemci üyeleridir.COMECONun kuruluº amaci, merkezi planlama araciligi ile üye ülke ekonomilerinin birbirlerlerini tamamlayıcı yönde gelişmesi, sanayilerinin güçlendirilmesi ve topluluk olarak kendine yeterli bir duruma ulaşmasıdır. Ancak, 1985 yılında M.Gorbaçovun KP sekreterliğine seçilmesinden sonra Sovyetler Birliğinden baºlayarak diger Dogu Bloku ülkelerine de yayılan ekonomik reformlar, 1989 yılından sonra Doğu Blokunda yaºanan köklü siyasal degiºmeler bu örgütün amaçlarını ve faaliyetlerini de önemli ölçüde etkilemiştir. 1985ten itibaren ekonomik reformların koordinasyonu COMECONun temel faaliyet konularından biri olarak ortaya çıkarken, Ocak 1990da toplanan yüksek düzeyde bir komisyonda, COMECONun temel iºlevi radikal bir değişiklikle, üye ülkelerin katı merkezi plan ekonomisinden piyasa ekonomisine geçişini sağlamak olarak benimsenmiştir. Bu komisyonda ayrıca, üyeler arasındaki çok taraflı ticaret antlaşmaları yerine ikili antlaşmalara dönülmesi konusunda bir taslak hazırlanmıştır. 1988de AT ile COMECON arasında imzalanan karşılıklı birbirini tanıma antlaşması, COMECON üyesi ülkelerin ATye de üyelik yolunu açmıştır. Henüz bu üyelikler gerçekleşmemekle birlikte, görüşmeler devam etmektedir.