küçük


Results for "küçük"

Dictionary of Economics

EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ

(Dictionary of Economics) :
İki değişken arasındaki ortalamanın hesaplanmasında kullanılan matematiksel bir tahmin metodudur
Medicine and Hematology Glossary

KÜÇÜK LENFOSİTİK LENFOMA (SLL)

(Medicine and Hematology Glossary) :
Tüm HDL'nın %5'den azıdır. İleri yaş hastalığıdır. Mitoz hızı düşük, matür görünüşlü, küçük lenfositlerden oluşur. Hücreler B lenfosit işaretleri olan CD19+, CD20+'dir. Diğer özellikleri CD5+, CD23+, CD43+ olmalıdır. CD10 - 'dir. Lenf bezinde medüller kordlardaki lenfositlerden oluşurlar. Bu hücreler resirkülasyon yapan CD5+, CD23+ periferik B lenfositler olarak kabul edilmektedir. Yaklaşık %90 olguda kemik iliği tutulumu vardır. SLL'de orbita, akciğer, cilt ve midede ekstranodal tutulum olabilir. Bazı olgularda serumda monoklonal protein saptanır. %40 olguda tümör hücreleri periferik dolaşıma geçer ve kronik lenfostik lösemiyi (KLL) andırır. B tipi KLL ile kinik semptomlar ve muayene bulguları bakımından da benzerlik gösterir. Lenf bezi kesitlerinde her iki hastalıkta da iyi diferansiye lenfosit infitrasyonu vardır ve morfolojik olarak birbirinden ayırdedilemezler. SLL hücrelerinde LFA-1 pozitif KLL'de negatif oluşu da tanıya yardımcıdır. SLL büyük hücreli lenfomaya transforme olabilir (Richter sendromu).
Medicine and Hematology Glossary

PLAZMOSİTOİD KÜÇÜK LENFOSİTİK LENFOMA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Küçük lenfositler yanında lenfoplazmositoid lenfositlerinde bulunduğu diffüz bir histoloji vardır. CD5negatif periferik B lenfositlerinden köken alır. Bazı olgular serumda monoklonal IgM ile birliktedir ve bunlar Waldenström Makroglobulinemisi olarak ayrı bir hastalık grubuna alınır.
Meteorological Glossary

KÜÇÜK GEMİ İHBARI

(Meteorological Glossary) :
(SMALL CRAFT ADVISORY) [i]Denizlerde veya büyük göllerde küçük gemicilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla rüzgar hızının 20 ile 34 Knots arasında esmesi durumunda yayınlanan hava durumu ihbarları.
Meteorological Glossary

KÜÇÜK ÖLÇEK

(Meteorological Glossary) :
(MICROSCALE) [i]Türbülans, rüzgar sirkülasyonu ve bulut örüntüsü gibi hem yatay eksende çapı 2 km.yi geçmeyen küçük bir alanı etkileyen hem de süresi 5 dakikayı geçmeyen kuvvetli meteorolojik olayları belirtmede kullanılan terim. Küçük ölçekli meteorolojik olayların kaynağında daha çok o yerde yaşanan hava sıcaklığında oluşan ani değişiklikler yatar.