küçük


Results for "küçük"

Meteorological Glossary

KÜÇÜK SALLANTILAR

(Meteorological Glossary) :
(MICROSEIMS) [i]Depremler, patlamalar, endüstriyel ve trafik faaliyetleri gibi etkenlerden kaynaklanmayan, toprakta gözlenen yarı periyodik hareketler ve salınımlar için kullanılan terim. Salınımların periyodu saniyenin küçük bir kısmından birkaç dakikaya kadar uzanabilir. Küçük sallantıların temelinde rüzgarların okyanuslara yaptığı etkinin yattığı düşünülmektedir. Okyanuslara rüzgarların yaptığı etki sonucunda okyanus tabanında yaşanan değişiklikler karalarda da küçük oynamalara neden olmaktadır. Bu küçük oynamalar bir anlamda yaklaşmakta olan bir fırtınanın da habercisi olmaktadır.
Meteorological Glossary

KÜÇÜK YÜKSEK

(Meteorological Glossary) :
(BUBBLE HIGH) [i]Orajla beraber, dikey kararsızlık ve yağış tarafından oluşturulan küçük yüksek. Bu yüksekte aşağı doğru oluşan faaliyetler nispeten soğuk ve farklı hava kütlelerinin özelliklerini yansıtır. Üzerinde tırmanan karasız hava ise squall hattı oluşturur. Mezo yüksek olarak ta isimlendirilir.
Meteorological Glossary

MİKRO/KÜÇÜK

(Meteorological Glossary) :
(MICRO) [s]Yunanca 'micros' kelimesinden gelme ve 'küçük' anlamına gelen bir ön takı. Birimlerden önce kullanıldığında 'milyonda biri' anlamına gelir.
Meteorological Glossary

TOZ HORTUMU/KÜÇÜK KASIRGA

(Meteorological Glossary) :
(LANDSPOUT) [i]Kasırga boyutundaki dönüş ve etkiye henüz ulaşamamış olan küçük, zayıf fırtına. Küçük boyuttaki bu kasırgalar, süper hücreli fırtınalardan daha zayıftır, bulut duvarı oluşturmaz ve mezo ölçekli fırtınalar içinde sayılmaz. Genellikle Cb bulutları ve tepe yapabilen cumulus bulutlarıyla beraber görülür. Karalar üzerinde oluşması durumunda yerden kaldırdığı toz ve toprakla beraber yerden yukarıya doğru uzanan, koniye benzer bir toz hortumu oluşturur.
Islamic Glossary

KÜÇÜK GÜNAH

(Islamic Glossary) :
Fitne çıkarmak, adam öldürmek, zinâ etmek gibi büyük günahlara göre daha küçük sayılangünahlar, yasaklar, mekrûhlar. (Bkz. Sağîre)Tahrîmen (harama yakın) mekrûh işlemek küçük günahtır. Küçük günâha devâm etmek,büyük günah olur. (İbn-i Nüceym)Küçük günâhı işlemekte ısrar etmek büyük günâhtır. (Muhammed İznikî)Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Bir zerrecik (çok az) bir günâhtankaçınmak, bütün cin ve insanların ibâdetleri toplamından daha iyidir." Günâhların hepsi,Allahü teâlânın emrini yapmamak olduğundan büyüktür. Fakat bâzısı, bâzısın a göre küçükgörünür. Günâhlardan kaçınmak ise herkese farzdır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)Haramları, büyük günâh ve küçük günâh diye ikiye ayırmışlar ise de, küçük günâhlardanda, büyük günâh gibi kaçınmak, hiçbir günâhı küçümsememek gerekir. Çünkü Allahü teâlâintikam alıcıdır. İstediğini yapmakta hiç kimseden çekinmez. Gazâbını, düşmanl ığını günâhlariçinde gizlemiştir. Küçük sanılan bir günâh, intikâmına, gadabına sebeb olabilir. (MuhammedRebhâmî)