mala


Results for "mala"

Islamic Glossary

KEMÂLÂT

(Islamic Glossary) :
Olgunluklar, fazîletler, ahlâk ve huy güzellikleri.Allahü teâlâ evliyâ kullarını öyle saklamıştır ki, kendileri bile kalblerindeki kemâlâttanhabersizdir. Nerede kaldı ki, başkaları onların hâlini bilsin. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Kemâlât-ı Nübüvvet

(Islamic Glossary) :
Peygamberliğe âit üstünlükler olup, evliyâlığın çok yüksek makamlarından biri.Bir İslâm büyüğü, Allahü teâlânın ihsânı ile şerî'atin (İslâmiyet'in) hakîkatine kavuşur,İslâm-ı hakîkî ile şereflenirse, peygamberlere tam uymakla, o büyüklere vâris olarak Kemâlât-ınübüvvetten pay alabilir. O yüksek derecenin nîmetlerini bol bol elde edebilir. (ŞeyhŞihâbüddîn)
Islamic Glossary

Kemâlât-ı Vilâyet

(Islamic Glossary) :
Evliyâlığa âit üstünlükler, olgunluklar.Kemâlât-ı nübüvvet (peygamberlik kemâlâtı) kemâlât-ı vilâyetten çok üstündür. Kemâlât-ıvilâyetteki ilerleme, nübüvvetteki ilerlemenin bir sûreti, görünüşüdür. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

MÂLÂYA'NÎ

(Islamic Glossary) :
Dünyâ ve âhirete faydası olmayan iş, boş söz, lüzumsuz şey.Allahü teâlânın, bir kulunu sevmemesinin alâmeti, onun mâlâya'nî ile vakitgeçirmesidir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Bir kimsenin müslümanlığının güzelliği, mâlâya'nîden kaçması ve lüzûmlu şeyleriyapması ile anlaşılır. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Ben bu mertebeye; doğru söz söylemek, emânete riâyet etmek ve mâlâya'nîyi terk etmekleulaştım. (Lokman Hakîm)Câbir bin Sümre buyurdu ki: "Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem az konuşurdu. Lüzumluolduğu zaman veya bir şey sorulunca söylerdi." Bundan anlaşılıyor ki, her müslümanınmâlâya'nî, faydasız şey söylememesi, susması lâzımdır. (Muhammed Rebhâmî)Bir kimse, ibâdetlerini ihlâs ile (sırf Allah için) yaparsa, Allahü teâlâ da, ona mâlâya'nîdenkurtulmak nîmetini ihsân eder. (Cüneyd-i Bağdâdî)Îtikâdı (inancı) düzeltmeden önce ahkâm-ı şer'iyyeyi (helâli, haramı, farzı, vâcibi)öğrenmenin hiç faydası olmaz. Bu ikisi birlikte düzeltilmedikçe de, ibâdetlerin faydası yoktur.Bu üçü birlikte yapılmadıkça, kalbin tasfiyesi (temizlenmesi) ve nefs in tezkiyesi (süslenmesi)hiç yapılamaz. Bu dört temel vazîfe, yardımcıları ve tamamlayıcıları ile birlikte yapılmalıdır.Meselâ, farzlar, sünnetleri ile birlikte yapılmalıdır. Farzların yardımcısı ve tamamlayıcısı,sünnetlerdir. Bunlardan biri yapılmadıkça, geriye kalan her şey lüzumsuz ve faydasızdır. Böylelüzumsuz şeylere mâlâya'nî denir. Bir farzı yapmayıp, bunun yerine, nâfile ibâdet yapmak,mâlâya'nî ile vakit geçirmek olur. (İmâm-ı Rabbânî)
Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ BİBER DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI250 gram orta yağlı 1. Biberler saplarından tutulup başkıyma parmak ile bastırarak üzerleri12 kadar orta açılır. İçlerinden tohumlarıdolmalık biber boşaltılıp, yıkanır.1 baş soğan 2. Bir kapta kıyma, çentilmiş soğan,1 çay bardağı pirinç yıkanmış pirinç, ince doğranmış1 küçük demet domates, kıyılmış maydanoz, dereotu,maydanoz tuz, karabiber ve bir fincan su ile1 küçük demet dereotu iyice karıştırılır, iç hazırlanmış3 domates olur.3 kaşık salça 3. Altı düz bir tencerede üç kaşıkYeterince tuz yağ ile yarım kaşık salça kavrulur,karabiber ateşten alınır.4. Hazırlanan iç ile biberler fazlasıkıştırıp, bastırılmadandoldurulur. Altı düz, salça kavrulantencereye biberlerin başları yukarıgelmek üzere istif edilir, fazlasıkıştırılmaz. Biberlerin üzerinedomateslerden kapak kesilir,yerleştirilir. Hepsi doldurulduktansonra dolmaların üzerine basacakkadar su katılır, ağzı kapatılarakhafif ateşte pişirilir.