meteor


Results for "meteor"

Meteorological Glossary

AVRUPA METEOROLOJİ UYDULARI İŞLETME TEŞKİLATI

(Meteorological Glossary) :
((EUMETSAT)- EUROPEAN ORGANISATION FER THE EXPLOITATION OF METEOROLOGICAL SATELLITES) [k]17 Avrupa ülkesinin üye olduğu uluslararası kuruluş. EUMETSAT'ın başlangıcı 1977'de ilk METEOSAT uydusunun yörüngeye oturtulmasıyla yani Avrupa Uzay Ajansının kurulmasına dayanır. 1981 ve 1983 yıllarında iki defa yapılan hükümetler arası toplantılardan sonra 19 Haziran 1986 yılında EUMETSAT Uluslararası bir kuruluş olarak ortaya çıkar. 1982 yılında alınan kararla birlikte 1983 yılından bu yana ülkemiz de bu kuruluşun bir üyesidir. Kuruluşun temel amacı; operasyonel meteorolojik uydu sistemlerinin kurulması, bakımı ve işletilmesidir. Diğer uydu ile ilgilenen uluslarla birlikte, EUMETSAT'ın çalışmaları, küresel meteorolojik uydu gözlem sistemine katkıda bulunmaktadır. Uydu gözlemleri, sayısal hava tahminlerinde temel girdi olduğu kadar, hava tahminleri ile ilgilenen kişilerin potansiyel tehlike yaratabilecek hava olaylarını daha iyi tahmin etmede en iyi yardımcıdır. Meteorolojik uyduların artan kapasitesi ile birlikte elde edilen uzun dönemli ürünler ve ölçümler iklim değişikliği çalışmalarına da katkıda bulunmaktadır. Kuruluş, 17 üye ülkeden gelen delegelerin seçtiği bir konsey tarafından yürütülmektedir. Kuruluşa, her üye ülke GSMH oranında katkıda bulunur. Merkezi, Darmstadt-Almanya'dadır. Kuruluş çalışanlarını üye ülkelerden alınan kişiler oluşturmaktadır. 1991 yılında başlayan ilk nesil Meteosat programı 2000 yılında yerini 2012 yılına kadar devam edecek olan Meteosat İkinci Nesil Programına bırakmıştır. On yıl gibi kısa bir süre içerisinde A.B.D. ve Rusya gibi küresel uydu gözlem sisteminde söz sahibi olan ülkelerin yanında yer almayı başaran kuruluşun sağladığı bilgiler günümüzde birçok gelişmiş ülke tarafından kullanılmaktadır. Kuruluşun elde ettiği bilgilerin ilk kullanım hakkı üye ülkelerindir. Üye olmayan ülkeler de belli sözleşmeler karşılığı elde edilen ürünleri kullanabilmektedir. Üniversiteler, araştırma kurumları, ticari kuruluşlar, hizmet sağlayıcılar (TV, gazete gibi) ve son kullanıcılar da EUMETSAT ürünlerinden yararlananlar arasındadır.
Meteorological Glossary

DAĞ METEOROLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN METEOROLOGY) [i]Topografik olarak engebeli veya dağlık alanlardaki hava koşullarının açıklanması ve anlaşılmasıyla ilgilenen meteoroloji dalı.
Meteorological Glossary

DENİZ METEOROLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(MARINE METEOROLOGY) [i]Deniz ve okyanus üzerindeki seyrüsefere ilişkin olarak, deniz ve okyanus üzerindeki hava ve deniz durumu ile ilgilenen meteoroloji dalı. Deniz meteorolojisi dalında yayınlanan meteorolojik raporlar, deniz ve okyanus üzerinde tahmin edilen hava durumu, rüzgar yön ve hızı ile dalga yüksekliğini içerir.
Meteorological Glossary

DİNAMİK METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(DYNAMIC METEOROLOGY) [i]Teorik Meteoroloji olarak da bilinen meteorolojinin bu dalı, klasik fiziğin laboratuar verileri ile matematiksel fiziği, meteorolojik olaylarda etkili olan, atmosferik hareketi oluşturan güçler ve ısı transferi gibi küresel süreçlere uygulamaya çalışır. Dinamik meteoroloji içinde yer alan hidrodinamik; hareket ve kuvvetlerle, termodinamik; ısıyla, aerodinamik ise nesneler ve hava akıntıları arasındaki ilişkilerle ilgilenir.
Meteorological Glossary

DÜNYA METEOROLOJİ TEŞKİLATI

(Meteorological Glossary) :
((WMO) - WORLD METEOROLOGICAL ORGANIZATION) [i]Hava tahmininden hava kirliliğine kadar tüm araştırmaları, iklim değişikliği ile ilgili çalışmaları, ozon tabakası deliği çalışmaları ve tropikal fırtına tahminleri gibi küresel bilimsel aktiviteleri koordine eden, uluslararası havayolları, denizyolları, karayollarını da içerecek şeklide kamu, özel, ticari ve diğer hizmet alanlarında kullanılmak üzere, doğru, düzenli ve güvenilir hava ve meteorolojik bilginin elde edilebilirliğini sağlayan, her ulusal meteoroloji teşkilatının üye olduğu uluslararası kuruluş. WMO Birleşmiş Milletler tarafından 1951 yılında kurulmuştur ve 184 üyesi vardır. 1951 yılından önceki adı Uluslararası Meteoroloji Organizasyonudur (IMO). Dünya Meteoroloji Teşkilatının diğer amaçları arasında; meteorolojik istasyon ağının kurulmasında dünya çapında işbirliği sağlamak, meteorolojik hizmet sağlayan merkezlerin gelişmesine yardımcı olmak, meteorolojik bilgilerde standart oluşturmak, meteorolojik bilgilerin sağlıklı bir şekilde değişimini sağlamak, meteorolojik olayların insanlar üzerindeki etkisini araştırmak ve incelemek, meteoroloji alanında yapılacak araştırma ve eğitime destek vermek gibi konular da vardır. Ülkemiz, Avrupa Orta Vadeli İstidlaller Merkezi (ECMWF), Avrupa Meteorolojik Uydular Birliği (EUMETSAT) ve Ekonomik Fayda Grubu (ECOMET)'e olduğu gibi Dünya Meteoroloji Teşkilatına (WMO) da üyedir.