metre


Results for "metre"

Meteorological Glossary

HİPSOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(HYPSOMETER) [i]Özellikle deniz seviyesinden olan yüksekliği belirlemek amacıyla, sıvıların kaynama noktalarını ölçmek için kullanılan alet.
Meteorological Glossary

INTERSEPTOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(INTERCEPTOMETER) [i]Normal yağışölçer değeri ile bitkiler tarafından tutulan yağış miktarı arasındaki farkı belirleyebilmek amacıyla herhangi bir ağaç altına ve ekin-dikin içine yerleştirilmiş olan yağış toplama aleti. Açık havada kurulan yağışölçer ile ağaç altına kurulan yağışölçer değerleri karşılaştırılarak bitkiler tarafından tutulan yağış miktarı belirlenir.
Meteorological Glossary

ISLAK HAZNELİ TERMOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(WET BULB THERMOMETER) [i]Haznesi ıslak muslinle sarılı olan, muslindeki suyun buharlaşmasıyla doğal olarak çevresini saran havanın en düşük sıcaklığını ölçmek için kullanılan termometre. Islak hazneli termometreden elde edilen ıslak hazne sıcaklığı işba sıcaklığı ve nispi nemin hesaplanmasında kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

İLLUMİNOMETRE/PARLAKLIK ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(ILLUMINOMETER) [i]Herhangi bir ışık kaynağından yayılan ışığın parlaklık veya aydınlığının yoğunluğunu ölçmede kullanılan alet. Fotometre ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

KATATERMOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(KATATHERMOMETER) [i]20.yy başlarında Hill tarafından geliştirilen, insan rahatı ve sağlığı ile ilişkin olarak havanın soğutma etkisini ölçen alet. Katatermometrede ıslak ve kuru hazneye sahip olan bir termometre kullanılır. Islak hazne ıslatılıp, sıcaklık 43 dereceye kadar yükseltilir ve yükseltilen bu sıcaklığın yeniden insan vücudu sıcaklığına düşene kadar geçen zaman not edilerek insanların rahatı için havanın soğuma etkisi belirlenmeye çalışılır. Katatermometrenin diğer tipinde ise termometre sadece 35 ile 38 °C arası ölçeklidir. Termometre önce 40 °C' ye kadar ısıtılır daha sonra soğutulmaya bırakılır. 38 °C'den 35 °C' ye düşene kadar geçen zaman ölçülür.