nevruz


Results for "nevruz"

Sociological Dictionary

NEVRUZ [İng. Nevruz]:

(Sociological Dictionary) :
Türk Dünyasının büyük bir bölümünde kutlanan, Nooruz, Novruz, Navruz, Nevriz isimleri verilen Nevruz "Yenigün" anlamına gelen Farsça bir kelimedir. Bereket ve canlanma anlamlarını da taşımaktadır.Oniki hayvanlı Türk Takvimi'nde yılbaşı olarak kabul edilen Nevruz günü 21 Marttır. Bu bayram Balkan Türkleri arasında da törenlerle kutlanmaktadır. (Bkz. Türk Takvimi)Nevruz, insanların birbirine daha fazla yaklaştığı, her türlü kötülüklerden uzaklaşıldığı, sevği, saygı, barıı ve dostluğu müjdeleyen ve bu mesajları veren bir gündür.Nevruz Yenisey-Orhun çevresinden altay'lara, oradan da Hun Türklerinin Avrupa'ya yürümesiyle Macaristan'a ve Balkan'lara ulaşmış, Milâttan sonra 800'den itibaren Hazar'ın güneyinden Anadolu'ya ve Mezopotamya'ya Taşınmıştır.Nevruz'un bir anlamı da güneşin kuzeye yarımküresine yönelmeye başladığı dönemin ilk günü olmasıdır. Türkler'de Nevruz "Ergenekon Bayramı" olarak da anılmaktadır.Türkçede Nevruz çiçeği, bahar çiçeği anlamına gelmektedir. Nevruz aynı zamanda,Türk musikîsinde yediyüz seneye aşkın süredir yaşanan bir makamdır. Bunun Nevruz Balayati, Nevruz Buselik, Nevruz Hicaz, nevruz Hüseyinî ve Nevruz Uşşak gibi alt makamları vardır.Nevruz bayramlarından önce uzun süren hazırlıklar yapılır, eşyalar güneşlendirilir, ve temizlenir, bir çok şey yıkanır. Bayramda "Nevruzziye" denen macun kıvamında tatlı, şekerler, boyalı yumurtalar, özel pilav, helva, kuruyemişler hazırlanır. Hasta, dost ve kabir ziyaretleri yapılır. Kabir ziyaretine yiyecekler de götülür.Nevruzda ateş yakılması, üstünden atlanması, kötülük ve hastalıklardan sıyrılmak, yeni yıla daha canlı, sıhhatli ve dinç girebilmek içindir. Gelecek sene için niyetler tutulur.Nevruz Bayramı Gökoğuz, Çuvaş ve Saka'lara dahil Hıristiyan Türlerde de kutlanmaktadır. (Tural, S. 1995), Ogan, S., 1993, Çay, A., 1988,Makas, Z., 1987)
Dream Dictionary of Phrase

NEVRUZ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Kendisinin 'Yeni Gün' anlamına gelen ve özellikle 'Bahar Bayramı' olarak kutlanılan güne kavuşmuş olduğunu görmek sevinçli günlerinden birinin geri gelmesine, öyle bir günü yeniden yaşamaya; elden çıkan bir şeyin yeniden eline geçmesine, üzüntü ve şiddettten kurtulmaya delalet eder.
Islamic Glossary

NEVRÛZ GÜNÜ

(Islamic Glossary) :
Mecûsîlerin (ateşe tapanların) Martın yirmi birinde kutladıkları mecûsî bayramı.Nevrûz günü, mecûsîlerin bayramıdır. O gün mecûsîlerin yanına gidip, onların yaptıklarınıyapmak küfürdür (dinden çıkmaktır). O gün bayram yapan müslümanların îmânı gider dehaberi olmaz. (Dâmâd, İbn-i Nüceym)Nevrûz gününü bayram îlân eden, Cemşid adında eski bir İran pâdişâhıdır. Cemşid İran'dailk hükûmet kuran Pişdâd oğullarının dördüncü hükümdârı olup, Şehnâme'ye göre yedi yüzsene saltanat sürmüştü. Beş yüz yıl İran'da kimse hasta olmamış, bunun için milleti kendinetaptırmıştır. Mart'ın yirmi birinci günü tahta çıktığı için, bu günü, nevrûz diyerek, yılbaşı ve dînîbayram yapmıştır. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)Nevrûz veya mihrican (Eylül'ün yirmi üçüncü) günlerinde bunların isimlerini söyleyerekhediyye vermek haramdır. Bu günleri bayram bilerek bir şeyi vermek küfr (dinden çıkmak)olur. (Alâüddîn Haskefî)
Plants Glossary

nevruzotu (linaria)

(Plants Glossary) :
Sıracagiller familyasından; düzensiz çiçekli otsu bir bitkidir. Çiçekleri aslanağzına benzer. En güzel türü mor çiçekli nevruzotudur.Faydası : Balgam söktürür. Kanı temizler.
Turkish - English dictionary

nevruz

(Turkish - English dictionary) :
Nauruz (a holiday celebrated at the vernal equinox).