para


Results for "para"

Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI PARA FONU

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Para Fonu)
Dictionary of Economics

MUAMELE (İŞLEM) GÜDÜSÜYLE PARA TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkede kişilerin ve firmaların günlük normal harcamalarını karşılayabilmek için yanlarında bulundurmak istedikleri para miktarı. Muamele (işlem) güdüsüyle para talebi gelirlerin elde edilmesi ile harcamaların yapılması arasındaki zaman süresi ne kadar uzunsa, o ölçüde yüksek alacaktır. Muamele güdüsüyle para talebi ile tüketici ya da firmanın geliri arasındaki pozitif yönlü fonksiyonel bir ilişki vardır. Bir başka deyişle muamele güdüsüyle para talebi (Mi). Gelirin (Y) artan bir fonsiyonudur. Buna göre Mi f (Y) yazılabilir.
Dictionary of Economics

NÖTR PARA

(Dictionary of Economics) :
Reel değişkenleri etkileme gücüne sahip olmayan para. Nötr paranın rolü, ödeme aracı, değer ölçüsü ve tasarruf aracı olmaktan ibarettir. Klasik iktisatçılar tarafından öne sürülen görüşe göre para hacmindeki değişimler, reel değişken olan üretim miktarını, tasarruf, yatırım, istihdam hacmi gibi değişkenleri etkilememekte, sadece fiyatlar genel düzeyini değiştirmektedir. Para gerçek olayları örten bir tül perdesidir diyen klasi iktisatçılarda nötr ya da yansız para kavramları, klasik analiz miktar teorisind ifadesini bulmuştur. (Ayrıca, bk. Miktar Teorisi, Nötr Faiz).
Dictionary of Economics

ORTAK PARA ALANI

(Dictionary of Economics) :
Yakın ekonomik ilişki içinde bulunan bir grup ülkenin paralarını sabit kurlarla birbirine bağlayıp, diğer paralara karşı dalgalanmaya bırakmaları.
Dictionary of Economics

PARA

(Dictionary of Economics) :
Malların alım ve satımında kullanılan değişim aracı. Fiyatlarla değerleri ifade eden bir araç olan para, insanlar ve ülkeler arasında el değiştirerek ticari faaliyetlerin yürütülmesini sağlar. Aynı zamanda temel servet ölçüdür. İktisat teorisinde para kavramının önemli bir yeri vardır. Taşıma ve ölçme kolaylığı sağlamak gibi özellikleri bulunan paranın asıl önemi, biçiminden ve yapıldığı madenden çok, mal ve hizmet alımında herkesin benimsediği bir ödeme aracı olmasında yatar. Paranın da diğer mallar gibi üretilip, piyasaya arzedilmesi ve talep edilmesine karşılık, onu diğer mallardan ayıran temel özelliklerinden biri, bir mübadele aracı olmasıdır. Ayrıca diğer malların tüketilerek son bulma özelliklerine karşılık para ekonomide tekrar kullanılmak üzere kalır ve dolaşır. Eskiden aralarında deniz kabuğu, boncuk ve taşın da bulunduğu değeri olan çeşitli mallar para olarak kullanılmıştır. Ancak 17. yy.dan beri temel para biçimleri metal para, kağıt para ve kaydi paradır. (Ayrıca bk. Paranın Fonksiyonları)