para


Results for "para"

Psychology, Dictionary

Paranoid Sanrı

(Psychology, Dictionary) :
Kötülük görme (perseküsyon) ve alınma (referans) sanrılarını kapsar. Kendisine düşmanlık ve zarar verileceği sanrılarıdır.
Psychology, Dictionary

Paranoya

(Psychology, Dictionary) :
Bu terim ilk kez 1863'de Kahlbaum tarafından kullanılmıştır. Eski Yunancada değişik, yandan anlamına gelen "para-" ile düşünme anlamındaki "noia" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Gerçeğe dayanmayan ileri kuşkuculuğu tanımlar. Ancak, herhangi bir kuşkuculuğu tanımlamak için kullanımı daha sıktır.
Sociological Dictionary

BAŞLIK PARASI [İng. Brideprice, Bridewealth]:

(Sociological Dictionary) :
Evlenecek erkeğin ya da akrabalarının kız babası ya da akrabalarına verdiği hediye niteliğinde bir ödemedir. Bu ödeme çoğunlukla para şeklinde olmakla birlikte hayvan, toprak, çeşitli süs eşyaları şeklinde de yapılabilir. Genellikle peşin olarak verilen başlık parası, sadece Türkiye de rastlanmaktadır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu, Doğu ve İç anadolu, Karadeniz Bölgelerinde görülmektedir.Başlık parası alınmasının sebepleri arasında bir gelenek oluşu, çeyizin telafisi, o kimsenin yetiştirilmesinin bedeli, süt hakkı, baba hakkı, işgücü kaybının telafisi, velayet hakkının devri sayılabilir.Bu geleneğin evlilikte istikrarı sağlamak,sosyal tabakalaşma sistemini korumak, çok eşliliği önlemek, sıkıntılı zamanlarda aileyi kurtarmak, kadına güvenlik sağlamak gibi olumlu fonksiyonlarının yanında, kız kaçırma, kan davası, başlık parasını temin edemediği için evlenememe, kadının statüsünün düşürmesi gibi olmusuz sosyal sonuçları da vardır.Başlık parasından kurtulmak için; erkeklerin yakın akraa ile veya evlenecek erkeklerin kız kardeşlerini değiştirerek evlenmeleri veya evlenecekleri kızı şehire götürme uygulamaları görülmektedir. (Tezcan, M., 1981, Erdentuğ, N., 1976, Türkdoğan, O., 1976)
Sociological Dictionary

KARŞILAŞTIRMA METODU [İng. Comparative Method]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal olayların ve olguların fizikî olaylar gibi metodlardan biridir. A.,Comte, E. Durkheim, bu medodun önemine işaret etmişlerdir."Bacon Levhaları"nı geliştireen (Bkz.Bacon, F.) John Stuart Mili,ise; sosyal bilimlerde sebep-sonuç ilişkilerini araştırmış ve "uygunluk", "ayrım", "beraber değişmeler" ve "tortu" kuralını geliştirmiştir. (Bkz. Bacon F.)Uygunluk kuralı; mümkün olduğu kadar çok ve çeşitli olaylar arasında karşılaştırmalar yapmak ve bu olayların sonucu etkileyen ortak yönlerini tespit etmek esasına dayanır.Ayrım kuralı; uygunluk kuralını tamamlar. Sebep teşkil eden bir olayın başka olayların sonucu etkilemediğini tespit etmek için kullanılır.Beraber değişmeler kuralı; sebep-sonuç ilişkisi araştırılan olaylar arasında sebep teşkil eden bir olaydaki değişmeler, sonucu da aynı şekilde değiştirdiği; buna karşılık sebep zannedilen olaylardaki değirmelerin sonucu itkilemediği durumu ifade eder.Tortu kuralı; yukarıdaki üç kuralla sebep-sonuç ilişkisi kurulmu olayların dışında tortu olarak ortaya çıkan olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmaktır. (Duvarger, M., 1990)
Dictionary of Economics

ATIL PARA

(Dictionary of Economics) :
Kullanılmayan ya da kullanılamayan likiditeleri belirtmek için kullanılır. Atıl para terimi genellikle bankaların işletme olanağı bulamadıkları hareketsiz mevduatı ve rezervleri ifade etmektedir.Firmaların ihtiyat güdüsü ile tuttukları ya da konjonktür uygun olmadığı için kullanamadıkları likiditeler ilgili kuruluşlar açısından atıl para sayılabilir. Gömüleme yani iddihar da atıl para kapsamındadır. (Ayrıca bk. Atıl Sermaye, Gömüleme)