para
PARA ALDANMASI
(Dictionary of Economics) :
İşçilerin parasal ücretlerinde yapılacak bir indirme tepki gösterirken, fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi sonucu reel ücretlerde ortaya çıkan azlamaya karşı çıkmamaları. Bu durum J.M.Keynes tarafından para aldanması kavramıyla tanımlanmıştır.
PARA ARZI
(Dictionary of Economics) :
Kişilerin ve bankaların elinde tuttukları likit değerler. Toplumun sahip olduğu ödeme araçları stokunun tamamı olarak da tanımlanabilir. Para arzı kapsamına hangi değerlerin gireceği iktisatçılar arasında önemli bir tartışma konusudur. Paranın fonksiyonlarına göre para arzının tanımlarını yapan çeşitli yaklaşımlar vardır. Genel olarak ifade etmek gerekirse, para arzı kapsamına giren başlıca değerler şunlardır; dolaşımdaki para (ufaklık para + banknot), bankalardaki vadeli mevduatlar, resmi mevduatlar, Döviz Ticaret Hesapları, mevduat sertifikaları, Türkiyede de Merkez Bankası önceleri sadece sadece Dar Anlamda (1) (Dolaşımdaki para + vadesiz mevduat) ve geniş anlamda M4 =M3 A+Merkez Bankasınadki diğer mevduat (M2 M+ vadeli mevduat) para arzı tanımı yaparken, giderek para arzı, tanımalrı genişletilmiştir. (Ayrıca bk. M1, M2, M2y, M3, M3y, M4)
PARA BAZI
(Dictionary of Economics) :
(Bk. Parasal Taban)
PARA BENZERİ
(Dictionary of Economics) :
Para ile ikame olanakları tam olmamakla birlikte likiditesi çok yüksek olan ve kolaylıkla paraya dönüştürülebilen mallar, Para benzerlerinin başlıcaları, ticari bankalardaki vadeli mevduatlar, tahvil, ticari senet gibi bazı aktif türlerdir. Para benzerlerinin önemli özellikleri, parada olduğu gibi bunların da herkes tarafından benimsenmesinin sözkonusu olmamasıdır. Örneğin bir alacaklı, borçlunun borcu karşısında vermek istediği bir ticari senedi ya da tahvili kabul etmek zorunda değildir.
PARA BİRİMİ
(Dictionary of Economics) :
Bör ülke parasının standart birimi. Örneğin Türk para birimi Türk lirası, Alman para birimi Deutsche Markıdır.