paşî


Results for "paşî"

Dictionary of Economics

ATIL KAPASİTE

(Dictionary of Economics) :
İktisadi birimlerin kuruluşunda öngörülmüş kapasitelerin üretim faaliyeti sırasında kullanılmasıdır. Özellikle az gelişmiş ülkelerde talebin yetersiz olması ya da arzı kısıtlayan çeşitli nedenlerin bulunuşu iktisadi birimlerin tam kapasite ile çalışmalarına engel oluşturmaktadır. (Ayrıca bk. Kapasite, Aşırı Kapasite)
Dictionary of Economics

KAPASİTE

(Dictionary of Economics) :
Bir mal veya hizmeti üretebilme yeteneği. Kapasite kavramı üretebilme yeteneğine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılır; bunlar maksimum kapasite veya teorik kapasite, pratik kapasite, ortalama kullanış kapasitesi ve optimum kapasitedir. Maksimum kapasite, bir makine, aygıt ya da bir işletmenin belli bir çalışma süresinin % 100ü doldurulduğunda gösterebileceği en yüksek üretici gücü ifade eder. Pratik kapasite; onarım, bekleme, montaj, temizleme gibi nedenlerle ortaya çıkan üretim azalmalarının maksimum kapasiteden çıkartılmasıyla bulunur. Pratik kapasiteden, kapasitenin kullanılmayan kısmının, bir başka deyişle aylak kapasitenin çıkartılması sonucu, kullanış kapasitesine ulaşır. Optimum kapasite ise, birim başına sabit ve değişir giderler toplamının en düşük olduğu kapasite hacmidir.
Dictionary of Economics

KAPASİTE KULLANIM ORANI

(Dictionary of Economics) :
bir üretim biriminin kullanılan kapasitesinin, o üretim biriminin maksimum kapasitesine oranı. Ancak uygulamada maksimum (teorik) kapasiteye genellikle ulaşılamaması ve bu kapasitede sürekli kalabilmenin genellikle mümkün olamaması nedeniyle, bir üretim birimininüretim ücünden ne ölçüde yararlanılabileceğini göstermek üzere çalışma derecesi karvarımdan yararlanılır. Çalışma derecesi, kullanış kapasitesinin pratik kapasiteye oranıdır (Ayrıca, bk. Kapasite).
Dictionary of Economics

MASSETME KAPASİTESİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Massetme Yaklaşımı)
Dictionary of Economics

PASİF

(Dictionary of Economics) :
Muhasebe terimi olarak bir mal varlığı üstünde etki yapan, para ile değerlendirilebilir borç ve yükümlülükler toplamı. Bir bilançonun aktifi işletmenin varlıklarını gösterirken, pasifi bu varlıkların hangi kaynaklardan sağladıkların sergiler. Bilançonun pasif tarafı aynı zamanda işletmenin hukuki ve mali yapısını yansıtır. Varlıkların ne kadarının özsermaye ile karşılandığı ve işletmenin ne kadar yabancı kaynak kullandığı pasif tarafta görülür. Sermaye, yedek akçeler, karşılıklar ve yıl karı pasif tarafın öz sermayeyi oluşturan kalemleri iken, işletmeye herhangi bir şekilde verilen avanslar, açılan krediler, ödenecek olan vergiler, emanet olarak yatırılan paralar yabancı kaynağı oluşturan kalemlerdir.