politika


Results for "politika"

Dictionary of Economics

HARCAMA KISICI POLİTİKALAR

(Dictionary of Economics) :
Devlet harcamalarını kısarak, vergileri artırarak toplam talebi ya da toplam talebin artış hızını düşürmeye çalışırsa, harcama kısıcı politika uygulanmış olur.
Dictionary of Economics

İSTİKRAR POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Ödemeler dengesinde kalıcı bir iyileşme ve yurtiçi enflasyon hızında gerileme ya da bu ikisinin bileşimi gibi genel makro-ekonomik hedeflere ulaşmak amacı ile hazırlanmış geniş kapsamlı ekonomik tedibrler bütün.
Dictionary of Economics

MALİYE POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Devletin çeşitli ekonomik ve sosyal amaçlara ulaşılmasını sağlamak üzere vergi alma ve harcama yapma yetki ve olanaklarından yararlanarak ekonomik yaşama yaptığı müdahaleler. Maliye Politikası uygulamaları ile, devlet ekonomisinin harcama kapasitesini fiilen genişletip daraltma olanağına sahip olmaktadır. Bu politikanın uygulanmasında yararlanılan temel mali araçlar; devlet harcamaları, vergiler ve devlet borçlarıdır.
Dictionary of Economics

NÖTRALİZASYON POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Ülkeye giren veya ülkeden çıkan altın ve döviz miktarının bir başka ifadeyle Merkez Bankası bilançosundaki altın-döviz rezervi miktarındaki değişikliklerin, para arzını ve buna bağlı olarak fiyatlar genel düzeyini etkilemesini önlemek için uygulanan politika. Sterilizasyon Politikası olarak da adlandırılır. Bu politikanın uygulanmasında esas olarak Açık Piyasa İşlemlerinden yararlanılır. Örneğin ülkeye döviz girişi nedeniyle piyasada para miktarında meydana gelen artışı ortadan kaldırmak için M.B. Piyasaya devlet tahvili ihraç ederken, döviz çıkışı nedeniyle ortaya çıkan para miktarı azalmasını gidermek için piyasadan tahvil satın alır.
Dictionary of Economics

PARA POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Hükümetlerin belirli ekonomik amaçları gerçekleştirmek için ekonominin likiditesini değiştirmek üzere, kredi, para arzı ve faiz oranları ile ilgili olarak yaptıı düzenlemeler. Para politikasının düzenlenmesinde merkez bankaları önemli rol oynar. Bu politikanın uygulanmasında kullanılan başlıca para araçları şunlardır: Açık piyasa işlemleri, faiz ve reeskont oranları, selektif kredi uygulamaları, karşılık oranları.