potansiyel


Results for "potansiyel"

Meteorological Glossary

İYONİZASYON POTANSİYELİ

(Meteorological Glossary) :
(IONIZATION POTENTIAL) [i]Bir atom veya molekülden bir elektron çıkarmak için gereken minimum enerjiye (elektron-volt) verilen isim. İyonizasyon enerjisi de denir.
Meteorological Glossary

JEOPOTANSİYEL

(Meteorological Glossary) :
(GEOPOTENTIAL) [i]Birim kütlenin, -deniz seviyesi başlangıç alınarak- yerçekimi kuvveti alanı içinde, birim yüksekliğe çıkartılmasıyla kazanmış olduğu enerjinin sayısal değeridir. Dinamik metre ile ifade edilir. Hava hareketlerinin geometrik yükseklik hareketleri yerine joepotansiyel yükseklikte hareketlerini incelemek daha doğrudur çünkü geometrik yükseklik boyunca hareket eden hava parseli ya enerji alır yada kaybeder bu nedenle de sağlıklı bir bilgi elde edilemez. Jeopotansiyel yüksekliğin, hem geometrik yüksekliği iyi temsil etmesi hem de hava hareketlerinin yükseltilerini sağlıklı göstermesi nedeniyle kullanımı doğrudur.
Meteorological Glossary

KISMİ POTANSİYEL SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(PARTIAL POTENTIAL TEMPERATURE) [i]Eğer bir hava parselinin kısmi hava basıncı 1000 Mb'a indirilirse, bu basınçta kuru hava parselinin bileşenlerinin ulaştığı sıcaklığa kımi potansiyel sıcaklığı ismi verilir.
Meteorological Glossary

POTANSİYEL ENERJİ

(Meteorological Glossary) :
(POTENTIAL ENERGY) [i]Bir cismin durumu veya dinamik yapısı nedeniyle, sahip olduğu enerji veya iş yapma kapasitesi. Bir baraj duvarı gerisinde birikmiş olan baraj gölünün durumu veya sıkıştırılmış bir yay dinamik yapısı nedeniyle potansiyel enerjiye sahip nesnelerdir. Potansiyel enerji, cismi, cismin potansiyel enerjisinin sıfır olduğu standart durumdan halihazır duruma getirmek için gerekli olan iş miktarı ile ölçülür.
Meteorological Glossary

POTANSİYEL GRADYAN/SIKIŞMA

(Meteorological Glossary) :
(POTENTIAL GRADIENT) [i]Atmosferik potansiyel gradyan, birbirine dikey olarak konmuş ve birbirlerinden birim uzaklıkta ayrılmış iki nokta arasındaki elektrik potansiyel farkıdır. Potansiyel gradyan volts/metre (v/m) ile gösterilir ve aşağıya doğru yönelmiş olması durumunda pozitif değer alır. Yüzey potansiyeli gradyanı ise, yerden bir metre yukarıda bir iletici ile yer arasındaki potansiyel farkı olup en doğru şekilde ölçümlenen atmosferik elektrik etmenidir.