ration


Results for "ration"

Dictionary of Economics

KALDOR-HICKS COMPENSATION CRITERATION

(Dictionary of Economics) :
KALDOR-HICKS KRİTERİEkonomik bir gelişimin olumsuz veya olumlu bir değişim olduğunun yorumlanmasında kullanılan bir refah kriteridir. Bu analize göre, bir değişim sonucu kazanç sağlayanlar, zarar edenlerin kayıplarını karşıladıktan sonra da hâlâ kazançlı iseler, bu olumlu bir değişmedir.
Dictionary of Economics

MULTINATIONAL CORPORATIONS

(Dictionary of Economics) :
ÇOKULUSLU ŞİRKETLERBirden çok ülkede faaliyette bulunan, kendi ülkeleri dışında üretim faaliyetlerini sürdüren şirketlerdir. Çok uluslu şirketler genellikle dünya pazarları için üretim yaparlar ve gelişme stratejilerine bir ülkeye göre değil, dünya çapında yaparlar.
Dictionary of Economics

ORGANIZATION FOR ECONOMIC COOPERATION AND DEVELOPMENT (

(Dictionary of Economics) :
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI1960'da imzalanan bir anlaşma ile kurulan bu uluslararası kuruluşun amacı, üye ülkelerin ekonomik bakımdan kalkınmasına ve dünya ticaretinin çok yönlü olarak gelişmesine yardımcı olmaktır. Teşkilata şu ülkeler üyedir: ABD, Avusturya, Avustralya, Belçika, Batı Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İsviçre, İsveç, İrlanda, İzlanda, Japonya, Kanada, lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye, Yunanistan.
Dictionary of Economics

ORGANIZATION FOR EUROPEAN ECONOMIC COOPERATION

(Dictionary of Economics) :
AVRUPA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜABD'nın desteği ile kurulup, 1947-60 yılları arasında faaliyet göstermiş bir kuruluştur. OECC, İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkıma uğramış B. Avrupa ülkelerinin ekonomilerini canlandırmak , ABD tarafından sağlanan fonların etkin bir biçimde dağıtımını gerçekleştirmek ve bu ülkeler arasında ticari ödemeleri kolaylaştırarak genişletmek amacı ile kurulmuştur. Bu örgüt (OECC), OECD'nin öncü kuruluşu olarak kabul edilebilir.
Dictionary of Economics

RATIONAL EXPECTATIONS THEORY

(Dictionary of Economics) :
RASYONEL BEKLEYİŞLER TEORİSİKişilerin ekonomik yaşamda yeterli derecede bilgiye sahip olduklarını ve buna bağlı olarak doğru kararlar aldıklarını savunan teoridir. Bu teori, olabilecek bir yanılmanında geçici olduğunu savunur.