rey


Results for "rey"

Meteorological Glossary

KÜKREYEN KIRKLAR

(Meteorological Glossary) :
(ROARING FORTIES) [i]Denizcilikte, Güney Yarımküredeki okyanuslarda, ılıman enlemlerin hakim rüzgarı olan batılı rüzgarları (40 ° Güney Enleminin aşağı taraflarını) belirtmek için kullanılan bir deyim.
Dream Dictionary of Phrase

REY VERMEK

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Oy Vermek.
Dream Dictionary of Phrase

TEREYAĞI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bu yağı görmek faydalı ilme, şüpheden uzak durmaya, sağlam inanca, hoşsohbet kadına delalet eder.
Islamic Glossary

EHVEN-İ ŞERREYN

(Islamic Glossary) :
İki şer (kötülük)den zararı en az olanı. Bu kelime, halk arasında Ehven-i şer olarakkullanılmaktadır.Ehven-i şerreyn ihtiyâr olunur, yâni iki zarar ile karşı karşıya kalınırsa bunun zararca hafifolanı seçilir. Bir kimsenin yüz bin lira kıymetindeki incisi düşüp diğerinin bin lira kıymetindekitavuğu onu yutsa, incinin sâhibi ehven-i şerreyn olarak bin lira verip tavuğu satın alır. (Mecelleve Ali Haydar Efendi)
Islamic Glossary

KUREYŞ

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin mensub olduğu kabîlenin adı. Peygamber efendimizin on birincibabası olan Kureyş'in (Fihr ibni Mâlik'in) çocukları ve torunları.Allahü teâlâ, İbrâhim aleyhisselâmın oğullarından İsmâil'i seçti. İsmâiloğullarındanKinâneoğullarını seçti. Kinâneoğullarından Kureyş'i seçti. Kureyş'ten Hâşimoğullarınıseçti. Hâşimoğullarından Abdülmuttaliboğullarını seçti. Abdülmuttaliboğullarından dabeni seçti. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim)İsmâil aleyhisselâmın torunlarından olan Adnân'ın oğulları arasında Mudar ve Rebîa meşhûroldu. Mudar oğullarından; Kinâne, Kureyş, Hevâzin, Sakîf, Temim, Müzeyne kabîlelerimeydana geldi. Bunlardan Kureyş, Mekke'de yerleşmekle ayrıca şeref kazandı. (SeyyidAbdülhakîm Arvâsî)Peygamber efendimizin babası Abdullah, Kureyş kabîlesinin Hâşimoğulları kolundan,annesi Âmine Hâtun ise, Kureyş kabîlesinin Zühreoğulları kolundandır. Yâni baba ve annetarafından Kureyşîdir. (Zerkânî, Abdülhak-ı Dehlevî)Arablar arasında cömertlik üstün bir vasıf olarak kabûl edilirdi. Hac mevsiminde Mekke'yegelen misafirlerin ağırlanması ile Kâbe hizmetlerine önem verilirdi. Özellikle Kureyş kabîlesi buhizmetlerin kendisine âit olduğunu kabûl eder ve bunu şeref sa yardı. Kureyş kabîlesi buhizmetleri şerefle ve severek yürütürdü. (Nişâncızâde)