rime


Results for "rime"

Meteorological Glossary

SICAK DÖNEM-ERİME

(Meteorological Glossary) :
(THAW) [i]Kar ve buz örtüsünü eritecek kadar sıcak hava damlası. Sıcak dönemde hava sıcaklığı genellikle donma seviyesinden yukarıdır. Bu dönemde donan su boruları dahil hemen hemen tüm buzlar çözülür.
Meteorological Glossary

SOLARİMETRE/GÜNEŞ RADYASYONU ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(SOLARIMETER) [i]Yatay bir yüzey üzerine düşen dağınık radyasyonu (direk güneş ışınları hariç), ve yatay bir yüzey üzerinde emilen genel radyasyonu (güneş+gökyüzü) ölçmekte kullanılan alete verilen isim. Genel radyasyonu ölçmekte kullanılan alete piranometre de denir. Alet, koruyucu küresel cam bir örtü altında bulunur ve bir kaydediciye bağlı termoelektrik bataryaya sahiptir.
Dream Dictionary of Phrase

RİMEL

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Sürme.
Islamic Glossary

Şifâ Âyet-i Kerîmeleri

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmdeki altı şifâ âyeti. Tevbe sûresi on dördüncü âyetinin sonu, Yûnus sûresi elliyedinci âyetinin ortası, Nahl sûresi altmış dokuzuncu âyetinin orta kısmı, İsrâ sûresi seksenikinci âyetinin baş tarafı, Şuarâ sûresinin sekseninci âyeti, Fussilet sûresi kırk dördüncüâyetinin ortası.Kur'ân-ı kerîmdeki şifâ âyetleri bir tabağa yazılıp, su koyarak eritilir. Şifâ âyetlerini abdestliolarak bir kâğıda yazıp, bu kâğıdı, bir kaptaki suya koymak da olur. Hasta bu suyu içerse,Allahü teâlâ şifâ ihsân eder. Âyet-i kerîme ve duâ elbette ş ifâ verir. Fakat şartların gözetilmeside lâzımdır. Okuyanın veya yazanın ve hastanın buna inanması şarttır. Hastanın, zararlıgıdâlardan, şüpheli ilâçları almaktan, soğuktan, haram ve zulümden sakınması, lüzûmlu şeyleriyapması lâzımdır. (Abdülhakîm Arvâsî, İmâm-ı Kuşeyrî)
Islamic Glossary

TAHRÎME TEKBÎRİ

(Islamic Glossary) :
Namaza Allahü ekber diyerek başlama; iftitâh tekbîri. (Bkz. İftitâh Tekbîri)Tahrime tekbîri farzdır. Namazın şartlarındandır. Başka kelime söylemekle olmaz. (İbn-iÂbidîn)Tahrime tekbîri üç şeyle tamam olur: 1-Erkekler ellerini kulağına kaldırmakla (kadınlar, ikiellerini omuz hizâsına kaldırır, sağ el sol el üstünde olarak göğse kor). 2-Tekbîri ta'zim(hürmet) üzere almakla. 3-Kalben uyanık ve hâzır olmakla. (Kutbüddîn-i İznikî)Tahrime tekbîri, AAAllahü ekbaar gibi uzun söylenirse, namaz sahîh (mûteber, geçerli)olmaz. İmâmdan önce, ekber denirse, namaza başlanmış olmaz. (Molla Hüsrev)