roj


Results for "roj"

Environmental Glossary

NÜFUS PROJEKSİYONU

(Environmental Glossary) :
[ Popilation projection ] Geçmiş eğimlerin süreceği varsayımına dayanan, gelecekteki nüfusla ilgili öngörü.
Meteorological Glossary

ELEKTROJET

(Meteorological Glossary) :
(ELECTROJET) [i]Aşağı iyonosferde, ekvator yakınlarındaki aşağı enlemlerde gerçekleşen ve yerde etkileri gözlenen dar bir şerit halindeki yoğun dinamik elektrik akımları.
Meteorological Glossary

HARİTA PROJEKSİYONU

(Meteorological Glossary) :
(MAP PROJECTION) [i]Yuvarlak yerküre üzerindeki her bir noktayı, enlem ve boylam çizgilerini de tam olarak yansıtacak şekilde sistematik olarak düz bir zemin veya kağıt üzerine yansıtma işlemi. Meteorolojide, genellikle Lambert Konformal Konik Projeksiyonlu haritalar orta enlemlerdeki hava analizi için uygun düşmektedir. Uluslararası anlaşmalar gereği 30 ° K/G ile 60 ° K/G enlemleri arasında bu projeksiyon kullanılmaktadır. Bonne Projeksiyonu ve Amerikan Polikonik Projeksiyonlar da diğer sık kullanılanlararasındadır. Aşağı enlemlerdeki hava analizleri ve deniz amaçlı kullanımlara da Mercator projeksiyonu uluslar arası anlaşmalarda kabul edilmiştir.
Meteorological Glossary

HİDROJENESİS

(Meteorological Glossary) :
(HYDROGENESIS) [i]Hava içerisinde bulunan nemin doğal süreçlerle toprak veya kayalar üzerinde yoğunlaşması olayı. Bu tür bir yoğunlaşma olayı, yağışların yer altı sularını beslemeye yeterli gelmediği Sahra Çölü ile Akdeniz etrafındaki karalarda daha çok gözlenir.
Meteorological Glossary

NİTROJEN/AZOT

(Meteorological Glossary) :
(NITROGEN) [i]Renksiz, tatsız, kokusuz ve kuru havanın hacim olarak % 78.09, ağırlık olarak % 75.54'ünü oluşturan, kimyasal, aktif olmayan bir gaz. Azot aşağı atmosferde molekül halinde, çözüşmeye uğradığı üst atmosfer tabakalarında ise atom halinde bulunur.