saha


Results for "saha"

Sociological Dictionary

AKTİF MÜŞAHADE [İng. Direct Observation]:

(Sociological Dictionary) :
Araştırılan grubun ya da topluluğun günlük hayatına bizzat katılarak, grupla birlikte yaşanarak yapılan araştırmadır. Bu şekilde araştırıcı, araştırdığı grubun davranış biçimlerini, değer yargılarını, örf ve âdetlerini, kültürünü yakından gözleme imkânı bulur. Yani olayları tıpkı bir grup üyesiymiş gibi yaşayarak araştırma imkânına kavuşur.Ancak, araştırcının incellediği gruba "iştirakçi müşahit" yoluyla girmesi ile objektif davranamama ihtimali, bir çok araştırmanın sağlıklı bir şekilde yapılmasını güçleştirir. (Kurtkan, A., 1978)
Dictionary of Economics

HAYAT SAHASI TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Prof. Karl Haushofer tarafıdan ortaya atılan ve Nazirelir Rusya seferlerinin dayanağı olarak gösterdikleri teori. Bu teze göre iki grup ulus vardır. Birincisi statik uluslardır. Yayılmalarını tamamlamış, optimum nüfus düzeyine ulaşmış olup gerileme ve sönme halindedirler. İkincisi ise dinamik uluslardır. Bunların nüfusu hızla artmaktadır ve artan nüfusa hayat sahası bulmaları gerekmektedir. Buna dayanarak Almanyanın Rusyayı işgal etmeksizin kendine hayat alanı bulamayacağı öne sürülmüştür.
Environmental Glossary

DIŞ KITA SAHANLIĞI

(Environmental Glossary) :
[ OCS = outer continental shelf ] Bir ülkenin kıyılarında, birkaç kilometreden 400 kilometre uzaklıklara kadar uzanabilen; ve genellikle ait olduğu ülkenin, petrol, gaz ve mineral kaynakları bakımından yararlanma hakkına sahip olduğu kabul edilen deniz bölgesi.
Meteorological Glossary

KOL/BOYUN SAHASI

(Meteorological Glossary) :
(SADDLE) [i]Kol sahası yerine kullanılan terim. Kol sahası, iki yüksek arasında kalan alçak basınç sahasını tanımlamak için kullanılır. İki yüksek basınç arasında kalmış olan alçak basınç sahasında düzenli bir basınç dağılımı, önemsiz bir gradyan, zayıf rüzgar, sakin hava, az veya parçalı bulutlu bir hava vardır. Özellikle yaz günleri öğle saatlerinden sonra zaman zaman oraj görülebilir.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ SAHASI

(Meteorological Glossary) :
(PRECIPITATION AREA) [i]Yağış alan veya alacak olan yer için kullanılan terim. Meteorolojik haritalarda yağış alan yerler; eğer yağış yağmur şeklindeyse yeşil ile taranır, yağış kar şeklindeyse yeşil ile kar işareti (*) yapılır, sağanak yağış ise üçgen işareti konulur, orajlı ise kırmızı kalemle oraj işareti ile o istasyonda belirtilir.