saha


Results for "saha"

Meteorological Glossary

YAĞMUR SAHASI

(Meteorological Glossary) :
(RAIN FIELD) [i]Belirlenen bir zaman içerisinde yağış düşen alanı belirtmek için kullanılan bir terim.
Dream Dictionary of Phrase

SAHABE

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Ashab-ı Kiram.
Islamic Glossary

FESÂHAT

(Islamic Glossary) :
Açık ve düzgün konuşma.Arablarda şiir, edebiyât ve belâgat ve fesâhat her şeyden ileri gidip, en güvendikleribaşarıları olduğu hâlde Kur'ân-ı kerîm karşısında bir şey söyleyemediler.Kur'ân-ı kerîme böylegalebe çalamayınca, çokları insafa gelip müslüman oldu. (M. Sıddîk bin Saîd)
Islamic Glossary

SAHÂBE

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizi sallallahü aleyhi ve sellem sağlığında bir an gören, eğer âmâ ise(gözü görmüyorsa), bir an konuşan, îmân etmiş büyük-küçük mü'minlerin birkaç tânesine veyadaha fazlasına verilen isim. Sâhib kelimesinin çokluk şeklidir. Hürmet v e saygı için,"Resûlullah'ın kıymetli ve mübârek arkadaşları" mânâsına Sahâbe-i kirâm denir. Ayrıca onlarınismi anıldığında; "Allahü teâlâ onlardan râzı olsun" mânâsına radıyallahü anhüm ecmaînsöylenir. (Bkz. Eshâb)Bütün din büyükleri buyuruyor ki: "Sahâbe-i kirâm aleyhimürrıdvân, peygamberlerdenaleyhimüssalevâtü vetteslîmât sonra insanların en efdali, en üstünüdür." Resûlullah'ı sallallahüaleyhi ve sellem bir kerre gören bir müslüman, görmiyenlerin hepsinden , hattâ VeyselKarânî'den kat kat daha yüksektir. Eshâb-ı kirâm aleyhimürrıdvân, Şam'a girince, bunları görenhıristiyanlar, hâllerine hayran kalıp; "Bunlar, Îsâ aleyhisselâmın havârîlerinden daha yüksektir"dediler. Bu dînin en büyük âlimlerinden olan Abdullah ibni Mübârek (r.aleyh), buyuruyor ki:"Resûlullah'ın sallallahü aleyhi ve sellem yanında giderken hazret-i Muâviye'nin (r.anh) bindiğiatın burnuna giren toz, Ömer bin Abdülazîz'den bin defâ daha üstündür." (İmâm-ı Rabbânî)Sahâbe-i kirâmın aleyhimürrıdvân üstünlüklerini bildiren âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerpekçoktur. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

SAHÂBÎ

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizi sağlığında ve peygamber iken bir ân gören, eğer âmâ (gözügörmüyor) ise bir ân konuşan büyük ve küçük müslümanlardan bir tânesine verilen isim.Sahâbîleri aleyhimürrıdvân sevmek, onlara bağlı olmak, insanlar içinden seçilmiş,beğenilmiş, süzülüp ayrılmış olan bu çok kıymetli tabakanın hayat tarzlarına imrenip onlar gibiolmaya özenmek, Allahü teâlânın en büyük nîmetidir. Hadîs-i şerîfte; "Kişi sevdiği ileberâberdir" buyrulduğundan onları sevenler, onlar iledir. Cennet'te onların yakınlarında olanlarile berâberdirler. (İmâm-ı Rabbânî)